Реформа будівництва — це створення нових корупційних схем — НСАУ

Законопроєкт № 5655 — це створення нових корупційних схем. А з можливістю втручання в е- систему в ручному режимі, наслідки всього цього важко уявити.

Реформа будівництва
Реформа будівництва

Про це в коментарі i-ua.tv розповіла заступниця голови архітектурної Палати НСАУ Анна Кирій.

«Сьогодні в сфері містобудування існують дві найбільші проблеми. Перша — узурпація галузі одним найвпливовішим учасником ринку — забудовником. Це стосується всього ланцюжка процесу будівництва — з відведення земельної ділянки до введення об’єкту в експлуатацію. Вся система орієнтована на забудовника. Саме забудовник корумпує чиновників і всіх, хто видає дозволи. І саме йому законопроектом 5655 надаються ще більші права і ще менша відповідальність», — каже експерт.

Також за її словами, друга проблема — відсутність у громад достатніх інструментів впливу на прийняття рішень про те, як виглядатимуть їхні міста та засоби контролю за будівництвом.

«Саме тому ми бачимо на будівельних майданчиках протести, які часто переходять в бойові дії. Бо майже немає запобіжників та можливостей впливу на попередніх стадіях до початку будівельних робіт. Громаду ще більше обмежують в правах новим законопроєктом», — зазначає експерт.

За її словами, справжня реформа містобудування мала б ці найбільші проблеми усунути чи хоч якось з ними працювати.

«Але документ, який прийняв парламент у першому читанні, не тільки не розв'язує ці проблеми, він їх навпаки поглиблює. Законопроєкт № 5655 — це створення нових корупційних схем. А з можливістю втручання в е- систему в ручному режимі — наслідки страшно уявити. Це повне руйнування довіри як всередині держави, так і серед наших міжнародних партнерів», — резюмуе Анна Кирій.