Адвокат прокоментував наявність російського громадянства у голови Верховного Суду Князева

В СБУ не підтвердили наявність російського громадянства у голови Верховного Суду Всеволода Князева, але будемо чекати на продовження цієї ситуації.

Ростислав Кравець
Ростислав Кравець

Про це повідомив адвокат Ростислав Кравець.

«Відповідь СБУ була зроблена в нейтральному стилі, щодо наявності російського громадянства у голови Верховного Суду Всеволода Князева немає. На запитання, чи проводиться перевірка цього факту, що було розміщено в мережі — копія паспорту російського громадянства Князева, то СБУ відповіла, що це не входить в межі законодавства України про інформацію. Тому відповідь на це питання вони надати не можуть. Ця відповідь, це крапка з комою. Будемо чекати на продовження цієї ситуації. Тому, питання наявності російського громадянства на сьогоднішній день залишається відкритим. Насправді, вся ця ситуація з подвійним громадянством потребує вирішення. Тобто, якщо у чиновника є подвійне громадянство, то він не має права виконувати функції держави. Це повинно бути заборонено, як і голосування на виборах», — каже Р. Кравець.

За словами адвоката, у СБУ є інформація стосовно того, у кого з депутатів та чиновників є подвійне громадянство. Крім того, суддів ретельно перевіряють перед призначенням на посаду суддів Верховного Суду. Тому спецслужби мали знати про наявність у них подвійного громадянства.

«Це викликає великі сумніви в рішеннях, які були прийняті за участю цих суддів. Фактично не виключаю, що маючи інформації про їх подвійне громадянство на суддів могли впливати для прийняття тих чи інших рішень. Тому ситуація вкрай серйозна, особливо враховуючи, що зараз йде війна і треба захищати суверенітет України. При цьому не слід забувати, що багато нардепів з правлячої партії мають подвійне громадянство. Також подвійне громадянство мають міністри. У нас практично на всіх державних ланках є особи з подвійним громадянством. Тому СБУ треба негайно з цим розібратися», — підкреслює Р. Кравець.

Адвокат зазначив, що питання з подвійним громадянством спускається на гальма вже не перший рік.

«Екс- мер Києва, який навіть балотувався на виборах у Грузії чомусь досі має громадянство України. Також громадянство України досі має екс- губернатор Одеської області Саакашвілі, який відбуває покарання у Грузії. Тому це питання до Президента», — каже експерт.

За його словами, для вирішення цього питання всі громадяни, у яких є російське громадянство мають про це повідомити та скласти свої повноваження, якщо вони виконують певні функції держави. Це буде підставою для звільнення їх від кримінальної відповідальності.

" У разі якщо вони цього не зроблять, то їх треба буде притягти до кримінальної відповідальності. Вважаю, що треба буде розробити механізм про добровільне повідомлення про подвійне громадянство. Має бути прийнято закон, який заборонить особам з подвійним громадянством брати участь у виборах будь- якого рівня. Таким чином, в органах будуть працювати саме громадяни України, а не громадяни інших країн", — резюмує адвокат.

Рекомендовані публікації