Лідери G20 можуть не підписати спільне комюніке через війну росії проти України

Через війну росії проти України лідери групи G20 можуть не лише відмовитися від спільного фото, а й не підписати спільне комюніке за підсумками саміту на Балі.

Лідери G20 можуть не підписати спільне комюніке через війну росії проти України

Про це повідомляє Новое время з посиланням на видання Bloomberg.

Причиною, через яку комюніке можуть так і не підписати, є відмова москви визнати вторгнення росії в Україну війною. Якщо компроміс не буде знайдений, саміт G20 вперше завершиться без спільної заяви.

Першою ознакою того, що це може статися, стало те, що росія та США не домовилися про формулювання спільної заяви за підсумками саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії в Камбоджі через те, що голова МЗС рф Сергій Лавров звинуватив США та їхніх союзників у тому, що вони наполягають на «абсолютно неприйнятних формулюваннях щодо ситуації в Україні». росія на міжнародному рівні вимагає називати своє вторгнення до України «спеціальною військовою операцією», а не «війною».

Bloomberg із посиланням на дипломатів, знайомих з ходом переговорів, пише, що одним із можливих виходів із ситуації може стати роздільне комюніке: країни поділяться на групи залежно від їхньої позиції.

Ще одна опція — заява у форматі 19+1, за якої росія опублікує окремий документ, а решта учасників G20 підпишуть спільний.

Також можливе резюмування обговорень, підготоване приймаючою стороною, якою є Індонезія.

росія може погодитися з формулюванням у комюніке щодо конфліктів загалом, без згадки України, але це може не задовольнити США та інших учасників саміту, пише Bloomberg із посиланням на джерело, знайоме з дискусіями.

Суперечка може закінчитись як компромісом, так і тим, що деякі країни відмовляться підписувати спільну заяву.

На домовленості наполягає Індонезія, і переговори тривають. Багато країн усвідомлюють наслідки неузгодження спільного комюніке, особливо з урахуванням того, що G20 страждає від інших суперечностей, зокрема між США та Китаєм, пише Bloomberg із посиланням на свої джерела.

«Ми ведемо інтенсивні переговори з усіма учасниками. Ми дуже рано переконалися, що йде інтенсивний діалог із країнами Глобального Півдня, Азії, Африки та Південної Америки. І ми намагатимемося зробити це правильно до останнього моменту», — заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц журналістам у Ханої у вихідні.

Джерела Bloomberg кажуть, що підписувати комюніке, яке засуджує росію, відмовляється також Китай. За їхніми словами, мотиви Китаю не зрозумілі.

«Ми сподіваємося, що це може статися. Але, звісно, нам доведеться подивитися, як розвиватимуться події у переговорній», — додав він.

Високопоставлений французький чиновник назвав підписання комюніке, в якому згадується війна в Україні «малоймовірним». За його словами, можливі окремі заяви чи декларація президента Індонезії. Він також сказав, що важливіше підтримувати тиск на росію і запобігати подальшим розбіжностям між багатими країнами і країнами, що розвиваються.