Українським біженцям перестануть надавати безкоштовне житло в Польщі: закликають шукати роботу та квартири

У Польщі з листопада зобов’яжуть українських біженців самостійно оплачувати житло.

Українським біженцям перестануть надавати безкоштовне житло в Польщі
Українським біженцям перестануть надавати безкоштовне житло в Польщі

А з 1 січня 2023-го також стануть платними для українців пансіонати, гуртожитки та санаторії. Така ініціатива, на думку уряду, мотивує біженців якнайшвидше стати до роботи в Польщі та винаймати житло за свій рахунок.

Як йдеться в аналізі Gremi Personal, 52% українців у Польщі живуть у квартирах, 18% у гуртожитках чи хостелах. У приватних будинках оселилося 10% респондентів, стількох же опитуваних прихистили поляки у своєму житлі. У пансіонатах чи базах відпочинку проживають 6%, а готелях — лише 4% респондентів.

Наразі 58% опитаних винаймають житло за свій рахунок, 22% забезпечують житлом роботодавці. 10% респондентів кажуть, що їх прихистили поляки у своєму житлі, і їм уряд платить компенсацію за кожного біженця в межах програми прихистку.

«Незважаючи на те, що Польща створила більше державних програм для проживання біженців серед усіх європейських країн, ми бачимо, що абсолютна більшість українців вирішує житлові питання власним коштом. Однак найбільш вигідний варіант — проживання коштом підприємства», — каже Ганна Джоболда, директорка департаменту рекрутації Gremi Personal.

У компанії розповідають, що незважаючи на дорогу оренду квартир, існує багато варіантів для комфортного проживання у Польщі. Наприклад, популярна практика, коли поляки надають притулок українцям у себе вдома, отримуючи компенсацію від держави у розмірі 40 злотих (320 грн) на добу за кожного українця.

Разом з тим 76% респондентів кажуть, що їх влаштовують умови проживання, які вони мають, а 24% планують змінити проживання найближчим часом.