Україна отримала ракети Brimstone 2 від Великобританії (ВІДЕО)

Україна отримала в рамках військової допомоги від Великобританії сучасні ракети Brimstone 2. Раніше було відомо лише про поставки ракет Brimstone першого покоління.

Україна отримала ракети Brimstone 2 від Великобританії
Україна отримала ракети Brimstone 2 від Великобританії

Новину оприлюднив аналітичний проект.

Завдяки опублікованим фото відвантаження військового майна в рамках військової допомоги для України стало відомо, що Сполучене Королівство постачає ЗСУ не лише старі ракети Brimstone 1, але й сучасні ракети Brimstone 2 Dual Mode.

Brimstone це сімейство керованих ракет класу «повітря-земля», розробником котрих є міжнародний консорціум MBDA.

З початку повномасштабної війни Велика Британія вже поставила в Україну сотні цих ракет. В Збройних силах Brimstone модифікували для запуску з наземних пускових установок для використання по наземним цілям.

Ракета Brimstone першого покоління має довжину 1,8 м і діаметр 180 мм. Ракета має багатофункціональну тандемну бойову частину вагою 6,3 кг, яка здатна пробивати динамічну броню, при цьому вага ракети становить близько 50 кг.

Система наведення використовує радар міліметрових хвиль і напівактивний лазер. Максимальна дальність стрільби ракети першого покоління становить 20 км.

В 2010 році в рамках програми SPEAR ракетний комплекс Brimstone був модернізований до рівня Brimstone 2. Ракета отримала покращену голову самонаведення, модульну конструкцію, вдосконалений планер та оновлене програмне забезпечення в результаті чого ракета отримала збільшену дальність польоту до 60 км.

Вперше про використання українським військом британських керованих ракет стало відомо у травні цього року.

Відомо, що попри здатність ракет Brimstone у новій версії наносити ураження на дальностях до 60 км, реальна дальність пуску ракети з землі зменшується до 10−12 км. Це викликано великими енергозатратами ракети для набирання висоти.

Згодом відео з роботою ракет по техніці російських військових оприлюднив інструктор «Combat-ua» Павло Кашчук. Було зазначено, що операцію зі знищення одиниць противника провели бійці Сил Спеціальних Операцій.