Люди прагнули не стільки до матеріалізації, скільки до духовності, — Шишкін про Майдан

Революція — це докорінна зміна системи. Якщо такі зміни відбуваються частково, це називається реформа. То чи можна Революцію Гідності називати революцією? Про це, а також загалом про гідність поговорили в програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

Віктор Шишкін та Іван Пєтухов у програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін та Іван Пєтухов у програмі "Чистка влади"

У новому випуску гостями були Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін і Віцепрезидент УСПП, голова комісії з питань науки та ІТ Іван Пєтухов.

Шишкін зазначив, що Революцію Гідності не можна так називати, бо революція, перш за все, тягне за собою докорінні зміни в системі.

«Революція тягне за собою зміни в системі влади. Це один з елементів революції. Якщо (Революція Гідності, — ред.) не потягнуло, то це не революція. Майдан — так. Прагнення до гідності — так. Тому що тоді (на Майдані, — ред.) переважно народ вийшов не за матеріалу основу, а за свою гідність. Вони хотіли бути елементом цивілізованої Європи. Люди не стільки прагнули до матеріалізації, скільки до духовності», — детально пояснив він.

Іван Пєтухов сказав, що зараз Україна стає нацією.

«Це дуже важко. Йде великий спротив. Нам об'єднала спільна мета — зробити свою країну кращою», — підкреслив Віцепрезидент УСПП.

Окрім цього, екссуддя згадав про ще одну складову гідності.

«Право на свободу отримання інформації — це також наша гідність. Звісно ми не можемо говорити інформацію про те, скільки ми випускаємо якої зброї, яких набоїв, де ми будуємо військові заводи. Це табу», — наголосив Віктор Шишкін.