В адміністрації Байдена стурбовані, що росія може застосувати хімічну зброю, якщо продовжать втрачати позиції

В адміністрації Байдена оцінюють, що росія може спочатку застосувати хімічну зброю в Україні, перш ніж вдатися до ядерної конфронтації з НАТО, якщо її війська продовжуватимуть втрачати позиції.

В адміністрації Байдена стурбовані, що росія може застосувати хімічну зброю, якщо продовжать втрачати позиції

Про це пише Politico з посиланням на шість обізнаних у цій справі людей.

Адміністрація Байдена намагається підготувати союзників до такої події, а також мобілізувати нові ресурси та інвестиції у виробництво систем виявлення у разі використання хімічних речовин.

Однак Сполучені Штати не мають жодних розвідувальних даних, щоб припустити, що застосування хімічної зброї неминуче. Багато чиновників Пентагону вважають, що бойові дії припиняться протягом зимових місяців, і жодна сторона не зможе захопити багато позицій.

«Але в разі продовження втрат на полі бою або повного розпаду російської армії деякі високопосадовці, які працюють над цим питанням, прийшли до висновку, що москва може вдатися до застосування хімічної зброї — зокрема й тієї, яку пов’язують з отруєнням Олексія Навальний», — пише Politico.

Така атака включала б хімічні речовини, які легко приховати, щоб західним країнам було важче звинуватити в нападі москву. росія може використати агенти на основі фармацевтичних препаратів, відомі як PBA, вважають чиновники США.

Деякі хімічні речовини росія може використати для атаки з масовими жертвами. Наприклад, деякі хімікати можуть бути перетворені в аерозоль або використані в боєприпасах, щоб завдати шкоди великій групі людей.

США вже давно знають, що росія інвестує у збільшення свого потенціалу хімічної зброї. За словами помічника конгресмена, цієї осені сенатори були поінформовані про російські запаси хімічної зброї та загрозу в Україні.

Рекомендовані публікації