Норвегія передала Україні додаткову САУ M109

Норвегія передала Збройним Силам України нову партію військової допомоги.

Завантаження норвезької САУ M109 в літак для відправки в Україну
Завантаження норвезької САУ M109 в літак для відправки в Україну

Про це повідомило місцеве ЗМІ TV2.no. Там наголосили, що доставка вантажу здійснювалася таємно.

У Норвегії невелика кількість людей була проінформована про майбутню відправку.

До цієї партії допомоги увійшли: 1 самохідна артилерійська установка (САУ) M109 калібру 155-мм, 20 тисяч запчастин для раніше наданих таких артустановок, 55 тисяч одиниць зимового військового одягу, 55 тисяч перев’язувальних матеріалів та індивідуальних пакетів і 30 тисяч сухпайків.

Одяг взяли зі складів норвезької армії або закуповували новий.

«Загалом ми даруємо зимовий одяг на 250 мільйонів норвезьких крон. Ми намагаємося його якомога швидше передати Україні. Холодна пора настає швидко», — сказав міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам.

Зазначається, що із початку російського повномасштабного вторгнення Норвегія надає Україні підтримку у вигляді зброї, матеріалів і боєприпасів до різних систем озброєння.

Представники норвезького ЗМІ розповіли: у день завантаження допомоги на аеродром у Гардермуен в Осло прибув один із найбільших у світі транспортних літаків. Наголосили на тому, що і авіакомпанія, і екіпаж — з України. Опубліковані фото свідчать, що це був важкий транспортний літак Ан-124 «Авіаліній Антонова».

«Їм потрібна зброя, боєприпаси та спорядження, щоб продовжувати свою оборонну боротьбу. Ми підтримуватимемо Україну доти, поки в цьому є необхідність. Зараз ця підтримка йде, і ми плануємо її продовжувати в майбутньому», — сказав міністр оборони Грам.

Нагадаємо, країна вже відправила до України 22 САУ M109, каски, бронежилети, боєприпаси та протитанкові гранатомети M72.