Відеозаписи з Макіївки на Луганщині, найімовірніше, справжні, — ООН

Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй з прав людини Фолькер Тюрк прокоментував відеозаписи із Макіївки Луганської області. На одному з відео військові рф лягають на землю, здаючись у полон, але потім один з них відкриває вогонь у бік українських військових. На іншому відео, знятому з висоти, помітні тіла російських військових.

Звільнена Макіївка на Луганщині
Звільнена Макіївка на Луганщині

Про це повідомляє Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«З того часу, як росія розпочала збройний напад на Україну в лютому, були численні заяви про страти обома сторонами військовополонених та інших осіб, які більше не беруть участь у бойових діях. Особи, що вибули зі строю, в тому числі солдати, що здалися, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права, і їхня позасудова кара є воєнним злочином», — сказав Тюрк.

Він зазначив, що серед деяких відеороликів, переглянутих Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, є кілька тих, що з'явилися за останні два тижні в соціальних мережах. Серед них — записи зі села Макіївка Луганської області, на яких зафіксована здача російських військових у полон, подальша стрілянина по українських військових, а також, як припускає ООН, тіла близько 12 російських солдатів.

«Наша моніторингова місія в Україні провела попередній аналіз, який показав, що ці тривожні відео, найімовірніше, є справжніми в тому, що вони показують. Фактичні обставини всієї послідовності подій мають бути розслідувані максимально можливою мірою, а винні належним чином притягнуті до відповідальності», — зазначив посадовець.

За його словами, аналіз, здійснений Місією, наголошує на необхідності проведення незалежних та докладних судово-медичних розслідувань, які допоможуть встановити, що саме сталося у Макіївці.

«Я також закликаю сторони дати чіткі інструкції своїм силам про те, що не повинно бути відплати, репресій проти тих, кого вони беруть у полон, та забезпечити повне виконання цих інструкцій. Цього вимагають норми, що регулюють збройний конфлікт, викладені у Женевських конвенціях», — наголосив Тюрк.

24 листопада заступниця міністра оборони України Ганна Маляр під час брифінгу заявила, що українська сторона продовжує вивчати відеозаписи.

«Відео, які з'являються в мережі, дійсно вивчаються на предмет того, чи не є це фейком, чи не є це зрежисованим чимось. І наразі вже не раз подавалася інформація, бо це насправді застаріла новина, про яку ви питаєте. Там очевидно з відео, якщо в уповільненому режимі дивитися, що це не українські військові роблять. Тому, з цього приводу вже була інформація, але це не та історія, щоб були офіційні заяви Міноборони чи Генштабу з цього приводу. Тому що таких відео чимало з'являються — це війна, зрозуміло», — зауважила Маляр.