Папа Римський визнав росію нападником на Україну

Папа Римський визнав росію нападником на Україну і пояснив, що у своїх промовах щодо війни в Україні не згадує путіна, «тому що це і так відомо».

Папа Римський
Папа Римський

Про це повідомляє Vatican News.

Журналісти сказали Папі, що для багатьох людей у США виглядає так, немов понтифік не хоче прямо критикувати росію за її агресію проти України, воліючи натомість говорити більш загально про необхідність припинення війни. «Як би Ви пояснили свою позицію?» — запитали журналісти.

Франциск у відповідь сказав, що коли він говорить про Україну, то говорить «про народ-мученик, мученицький народ». А якщо існує мученицький народ, то є той, хто його мучить, додав Папа.

«Безумовно, той, хто нападає, — це російська держава. Це цілком зрозуміло. Іноді я намагаюся не конкретизувати, щоб не образити, а радше засудити в загальному, хоча добре відомо, кого я засуджую. Не обов’язково вказувати ім'я та прізвище», — зазначив понтифік.

Він розповів, що на другий день повномасштабної війни пішов до російського посольства при Святому Престолі — «незвичайний жест, тому що Папа ніколи не ходить до посольства».

«І там я сказав послу передати путіну, що я готовий поїхати за умови, що він надасть мені віконце для переговорів. Міністр закордонних справ [сергій] лавров надіслав мені формальну відповідь, ввічливий лист, з якого я зрозумів, що поки що в цьому немає необхідності», — каже Папа Римський.

За його словами, він тричі спілкувався телефоном із президентом України Володимиром Зеленським, і працює над отриманням списків полонених, як цивільних, так і військових, і надсилає їх російському урядові, «і відповідь завжди була дуже позитивною». Також Папа «думав здійснити подорож» в москву і в Київ.

«І я ніколи не давав нагоди думати, що я прикриваю агресію … Чому я не називаю путіна? Тому що це не потрібно, це вже відомо. Однак іноді люди чіпляються за деталь. Всі знають мою позицію, з путіним чи без путіна, не називаючи його імені», — резюмував понтифік.

Нагадаємо, раніше Франциск підтвердив, що Ватикан готовий зробити все можливе, щоб виступити посередником і покласти край конфлікту між рф та Україною.