«Каменяр з Одеси»: УІНП презентував документальний мініфільм до 140-річчя академіка Михайла Слабченка

До 140-річчя від дня народження українського вченого, історика та правника Михайла Слабченка презентуємо документальне відео «Каменяр з Одеси. Історія Михайла Слабченка».

«Каменяр з Одеси»: УІНП презентував документальний мініфільм до 140-річчя академіка Михайла Слабченка

Михайло Слабченко народився в селі Нерубайські Хутори (сучасна назва Нерубайське) на березі Хаджибейського лиману біля Одеси. Це місце знане катакомбами, які простягаються сюди від міста та які утворилися внаслідок добування будівельного каменю. Ці катакомби стали першим місцем праці майбутнього академіка. Згодом Слабченко написав про них дослідження.

Він пройшов усі ступені освіти в тодішній час: народне училище, семінарію та університет, що було рідкістю. Отримав золоту медаль за студентське наукове дослідження українського права козацької доби. Заснував одеський осередок української історичної науки, що перетворився у наукову школу, до якої сьогодні належать вже шість поколінь дослідників.

Документальна стрічка розповідає про шлях Слабченка від катакомб до Всеукраїнської академії наук, з колоніального минулого до національного майбутнього.

Ролик створений Південним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам'яті за підтримки програми проєкту «Український тиждень».