ЄС домовився про обмеження ціни на російську нафту на рівні $ 60

Держави-члени ЄС погодилися ввести обмеження ціни для світових закупівель російської нафти у розмірі $ 60 після того, як Польща відмовилася від своїх заперечень проти угоди, спрямованої на скорочення доходів кремля.

ЄС домовився про обмеження ціни на російську нафту на рівні $ 60
ЄС домовився про обмеження ціни на російську нафту на рівні $ 60

Про це повідомляє Financial Times.

Варшава відкладала узгодження ліміту оскільки хотіла ще знизити рівень цін, щоби ще більше зменшити доходи москви. Варшава дала свою згоду після того, як Брюссель погодився прискорити роботу над новим пакетом санкцій проти Москви, який включатиме заходи, запропоновані Польщею.

Обмеження, яке має бути прийняте країнами G7 та деякими союзниками, призначене для того, щоб російська нафта продовжувала надходити до таких країн, як Індія та Китай, але з меншим прибутком для москви.

Передбачається, що план матиме глобальне охоплення, тому що російські імпортери нафти, які покладаються на страхове покриття та послуги доставки від компаній, що базуються в ЄС та інших країнах G7, повинні будуть дотримуватися обмеження цін.

Однак росія заявила, що не продаватиме нафту будь-якій країні, яка бере участь в обмеженні, а Індія і Китай поки не заявили, що її реалізовуватимуть.

Російська нафта вже торгується з великим дисконтом до міжнародного стандарту Brent.

«Ми можемо формально погодитися з рішенням», — сказав постійний представник Польщі в ЄС Анджрей Садось, додавши, що офіційна публікація закону, ймовірно, відбудеться у вихідні.

Угоді передували місяці переговорів.

Нагадаємо, нафтова компанія Chevron Corp отримала ліцензію США на розширення видобутку нафти у Венесуелі.