Українські митники умисно блокували експорт зерна за кордон

В Україні викрили керівництво відповідних регіональних митниць, яке організувало механізм незаконного одержання грошей за оформлення експортно-імпортних операцій

Українські митники умисно блокували експорт зерна за кордон

Зазначається, що СБУ викрито керівництво відповідних регіональних митниць, яке організувало механізм незаконного одержання грошей за оформлення експортно-імпортних операцій.

«За різні суми хабарів вони „гарантували“ представникам агрокомпаній безперешкодне митне оформлення оптових партій сільгосппродукції, яку експортували до країн Євросоюзу, зокрема українського зерна‎», — повідомили в СБУ.‎

У разі відмови сплачувати «данину» — створювали штучні перешкоди під час проведення митних процедур і робили бюрократичні «відмови» у провезенні продукції.

«Задокументовано факт вимагання грошей співробітником митниці у столичному регіоні. Серед іншого, він вимагав кошти у бізнесмена, який з початку повномасштабного вторгнення пішов на службу до ЗСУ і бере участь у бойових діях. Тож, аби його фірма працювала, він вимушений був взяти декілька днів відпустки, щоб заплатити хабар‎», — відзначили в СБУ.‎

Співробітники СБУ затримали чиновника «на гарячому» під час отримання всієї суми неправомірної вигоди. Правоохоронці зауважили, що організатори схеми щодня одержували «прибутки» у сотні тис. грн.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України триває досудове розслідування.

Нагадаємо, що з портів Великої Одеси вийшли ще сім суден у рамках «зернового коридору». Вони експортують 248 тисяч тонн української агропродукції для країн Азії та Європи.