Банерна виставка про Григорія Сковороду запрацювала в Києві та Харкові

У Києві, на Контрактовій площі, неподалік пам’ятника Григорію Сковороді, та Харкові, в «Ермілов Центрі», запрацювала банерна виставка «Дух свободи нас в нас родить. Сковорода й ми», присвячена 300-річчю з дня народження філософа й гуманіста.

Банерна виставка про Григорія Сковороду запрацювала в Києві та Харкові

На 20 банерах — розповідь про різні аспекти життя і творчості мислителя. Їх об’єднує тема свободи, що є основною у працях Сковороди.

Ідея прагнення волі особливо відгукується сьогодні, коли українці зі зброєю в руках виборюють право бути незалежними:

«У цьому ми вбачаємо символізм, адже весь земний шлях Григорія Савича — це крокування вільної людини до абсолютної свободи», — наголошують автори.

«Творчість Григорія Сковороди багатогранна, але категорія свободи посідає в ній чільне місце. Поруч з ідеями гуманізму, «сродної праці», «нерівної всім рівності» формує підвалини його філософії», — розповідає співробітниця Інституту та кураторка виставки Марія Тахтаулова.

Дизайн виставки створив каліграф, автор графічного стилю Православної церкви України Олексій Чекаль:

«Шрифт для основних назв банерів трохи нагадує слов'янську в'язь та український скоропис, але виглядає як сучасний гротескний шрифт. Написи створюють атмосферу української естетики. Як тло я використав легкі каліграфічні розчерки, які можемо бачити в рукописах Сковороди, документах козаків та зошитах учнів Києво-Могилянської академії».

Виставка«Дух свободи нас в нас родить. Сковорода й ми» створена у співпраці Українського інституту національної пам’яті, Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди та Меморіального музею Григорія Сковороди у Переяславі.

Ознайомитись з експозицією можна:

  • У Харкові, в «Ермілов Центрі» (Майдан Свободи, 4, головний корпус Харківського національного університету імені Каразіна) з 5 грудня.

Фото Ярослава Мізерного