Однією з причин нападу росії був слабкий економічний стан України, — експерт

Україна підійшла до війни в напівстарому слабкому економічному стані — це була одна з причин нападу росії.

Володимир Лановий у програмі "Точка зору"
Володимир Лановий у програмі "Точка зору"

Про це заявив доктор економічних наук, професор Володимир Лановий у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Деякі науковці кажуть, що війни допомагають прискорювати економічний розвиток. Але в якому це сенсі? В тому сенсі, що економіки вільного світу розвиваються динамічно та їм треба структурно оновлюватися, переходити на інші технологічні, виробничі, технічні параметри. А для того, щоб старі підприємства прибрати, війна допомагає. Це в країнах, де існують вільні економічні відносини, де є потужний приватний сектор, де є конкуренція, де є широкі експортні можливості. Ми не стали країною, яка була потужною, спроможною, в тому числі щодо зміни своєї технологічної та виробничої структури», — розказав економіст.

Він нагадав історію: у 1991−1992 роках Україна стояла на рівні з Польщею, зокрема й в економіці. Потім усе це гальмувалось і перетворювалося на протилежність вільній економічній конкурентній системі.

«У нас була створена пробюрократична, прокорупційна система, в якій були свої особливі сили, такі як олігархи, деякі політики, які керували, направляли. Тобто, на жаль, ми підійшли до війни в такому напівстарому слабкому економічному стані. Я думаю, що це була одна з причин нападу росії», — підкреслив гість програми.

За його словами, рф оцінила все в сукупності та зрозуміла, що внутрішні потужності, зокрема й оборонно-промислового потенціалу, в Україні дуже слабкі, корупція шалена. Але сама російська федерація в цьому допомагала, відправляючи сюди своїх агентів.

«Ми слабкі в обороні, а значить ми не можемо захистити свою енергетику. Якщо ми не можемо захистити свою енергетику, то в нас не працюють промислові підприємства. У складному стані люди, збільшаться хвороби, епідемії під час такої зими, і це послаблює нашу потугу. У нас є сила, яку в нас не відібрати ніякою економікою, це моральний дух, кваліфікація, інноваційність наших захисників на фронті та чудова винахідливість нашого військового керівництва», — зазначив Лановий.

Експерт наголосив, що на початку 90-х Україна була на рівні з Польщею, вона мала перспективи членства в євроспільноті. У Польщі зараз співвідношення злотого до євро та долара приблизно 4 до 1, 25 років тому було 3 до 1. Тобто за ці роки стан злотого впав на 25%. «А у нас — в 30 разів. Не на 25%, а в 30 разів, тобто на 3000%. Це все зроблено ручним способом», — вважає професор.

Відповідаючи на питання, чи можливі зараз радикальні зміни в системі, економіст пояснив, що наразі дійсно складно щось змінювати, оскільки йде війна, і це може бути неефективно.

«Але без таких глибоких реформ інноваційного підприємницького та конкурентного змісту ми не піднімемося після війни. Тобто після війни економіка буде зруйнована, лежача, неефективна, гола. Але водночас в Україні воєнний стан і чиновники не можуть робити, що захочуть», — додав Володимир Лановий.