В ISW розповіли про вторгнення Білорусі в Україну

Білорусь вже навряд чи вторгнеться до України. Навіть якщо це станеться, білоруська армія не зможе домогтися хоч якогось істотного оперативного успіху.

В ISW назвали шанси вторгнення Білорусі в Україну
В ISW назвали шанси вторгнення Білорусі в Україну

У новому щоденному звіті аналітики зауважують, що вторгнення до України може послабити режим невизнаного президента країни Олександра Лукашенка.

«Лукашенко покладався на підрозділи білоруських збройних сил на додаток до білоруських служб безпеки для придушення протестів проти його правління в 2020 і 2021 роках. Спрямування значної частини цього апарату безпеки на війну в Україні, швидше за все, залишить Лукашенка відкритим для нових заворушень і опору. Лукашенко також, ймовірно, усвідомлює, що вторгнення в Україну підірве його авторитет як лідера суверенної країни, оскільки буде очевидно, що зусилля росії щодо встановлення повного контролю над Білоруссю мали успіх», — йдеться у звіті.

Американські аналітики також наголошують, що вступ Білорусі у війну «в найгіршому випадку змусить Україну тимчасово відвернути сили і техніку з нинішніх ліній фронту».

«Навіть якщо Лукашенко направить в наступ на Україну значно більшу кількість своїх сил, білоруські збройні сили все одно залишаться невеликою силою, яка не зможе домогтися хоч якогось істотного оперативного успіху», — акцентують в ISW.

Також там прогнозують, що Білорусь продовжить допомагати Росії вести війну проти України, навіть попри те, що Лукашенко навряд чи пошле свою армію для участі в бойових діях. Йдеться про передачу матеріалів, які не доступні рф через санкції, подальше надання території та повітряного простору для використання російською армією.


Джерело: ISW