Експерт розповів, як через волонтерські фонди в Україні відмивають та заробляють кошти

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україні представлено близько 15 тисяч різних фондів та волонтерських організацій. Але багато з них відмивають та заробляють кошти на українцях.

Володимир Гавриш
Володимир Гавриш

Про це під час ефіру заявив юрист, громадський діяч Володимир Гавриш.

«Багато українців використовують волонтерство для того, щоб збагатитися. Війна почалася в 2014 році. Саме тоді була сформована перша група волонтерів. А деякі почали волонтерити з 24 лютого. Проте прозорі волонтери працюють для тих, хто потребує допомоги, а фейкові за рахунок мети збагачення використовують різноманітні можливості для того, що досягти своєї мети. Наприклад, велика кількість авто завозилася в Україну для підтримку військових, але на цьому почали грати та заробляти кошти. Крім того, багато чоловіків купляють квитки для виїзду за кордон через різні волонтерські фонди, які за кошти продають свої послуги. Тож зараз це велика складова де відмивають та заробляють кошти», — каже експерт.

За його словами, на сьогоднішній день в Україні представлено близько 15 тисяч різних фондів та волонтерських організацій.

«Відслідкувати кожен з них при всьому бажанні силові структури фізично не можуть. Тому потрібно зробити єдиний цифровий портал та реєстр кожного фонду. Адже кожен донор, європейський чи український, хоче бачити, куди ця допомога йде. Та чи доходить до кінцевого спожичача. Тому має бути єдина платформа, де це все буде прозоро зареєстровано. Після цього силові структури будуть аналізувати та допускати той чи інший фонд до роботи», — каже експерт.

Варто зазначити, що багато шахраїв створюють фейкові сторінки військових, які зараз на фронті, та стукаються в друзі під привидом, що створили новий акаунт та починають просити допомогу.

«Тому перед тим, як допомагати треба пересвідчитися, що це шахраї. Зателефонуйте людині і особисто спитайте, чи дійсно вона просить про допомогу», — зазначає Володимир Гавриш.

Також він зазначив, що в багатьох супермаркетах та ринках продають гуманітарну допомогу, яку надіслали в Україну західні країни безкоштовно.