ВАКС конфіскував у Януковича все майно

ВАКС консфікував резиденцію Межигір’я, комплекс у Сухолуччі, квартиру на Оболонській набережній, паркомісця, гроші на рахунках і більше пів тисячі культурних цінностей на 18,7 млн євро, що належали Віктору Януковичу.

Межигір’я
Межигір’я

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Таке рішення ухвалили судді ВАКС Віталій Крикливий, Віктор Ногачевський та Віктор Маслов. Відповідний позов подали юристи Міністерства юстиції України.

У дохід держави стягнули:

  • Межигір’я, зокрема знамениту Хонку;
  • готельно-ресторанний комплекс у Сухолуччі;
  • квартиру на Оболонській набережній;
  • паркомісця;
  • 31 млн грн та 84,9 тисяч доларів на банківських рахунках;
  • 100% часток у статутному капіталі ТОВ «Танталіт» та «Будинок Лісника»;
  • 537 культурних цінностей на 18,7 млн євро (книги, ікони, картини, антикварні меблі, годинники, вази, шаблі, рушниці і навіть гармата 19 століття).

«Окремо слід відзначити, що більшість активів вдалося конфіскувати завдяки якісній роботі детективів НАБУ в рамках кримінального провадження щодо Межигір’я. Ця справа з 2014 по 2019 рік безрезультатно лежала в ГПУ, аж поки у грудні 2019 року її не передали в НАБУ», — йдеться в повідомленні.

За два роки детективи змогли не тільки оглянути, ініціювати арешти сотень активів на території Межигір’я та передати все арештоване в АРМА, а й добитися заочного арешту для Януковича та його сина, визнати всі активи в Межигір’ї «Цілісним майновим комплексом», завершити розслідування і скерувати справу до суду.

А здобуті матеріали передати Мін’юсту для підготовки позову проти Януковича.

Підставою для конфіскації стало те, що Янукович сприяв російській федерації у проведенні підривної та терористичної діяльності проти України та веденні агресивної війни. Серед іншого, він публічно звертався до Президента Зеленського із листами про припинення війни шляхом прийняття умов країни‑агресора.

Додамо, що раніше щодо Януковича ухвалювали вирок за держзраду, але санкція статті на момент вчинення ним злочину не передбачала конфіскації майна.

Рішення ВАКС може бути оскаржено до апеляційної палати протягом 5 днів з дня проголошення рішення.

Нагадаємо, слідчі Служби безпеки зібрали доказову базу щодо вчинення злочинів проти основ національної безпеки України колишнім міністром освіти та науки дмитром табачником. Ця особа ще з 2014 року переховується від українського правосуддя у тимчасово окупованому Криму.