росія готує новий масштабний наступ на Україну — ISW

росія може спробувати розпочати новий великомасштабний наступ на Україну в перші місяці 2023 року.

росія готує новий масштабний наступ на Україну
росія готує новий масштабний наступ на Україну

Причому окупанти, ймовірно, зосередяться переважно на веденні атак на двох основних напрямках — вздовж межі Харківської й Луганської областей або в Донецькій області.

Але боєздатність країни-агресора залишається зниженою і малоймовірною, що її війська зможуть захопити важливу українську територію. На це вказують аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 13 грудня заявив, що такі показники, як мобілізаційні зусилля Кремля, оголошення про призов на військову службу та перекидання важких озброєнь дають підстави припускати, що рф може готуватися до великомасштабного наступу в січні-лютому 2023 року.

«Заява Кулеби узгоджується з давньою оцінкою ISW про те, що зимові місяці збільшать темпи операцій із обох сторін і що погодні умови на місцях по всій території України, найімовірніше, сприятимуть наступальним операціям», — зазначили аналітики.

За їхніми даними, найближчими місяцями російські війська можуть відновити наступальні операції на двох основних напрямках наступу — уздовж Харківсько-Луганського кордону на північному сході України або на Донеччині. Окупанти вже перекидають важку техніку з тилових районів Луганщини до тих, що розташовані поблизу нинішньої лінії фронту вздовж кордону області з Харківщиною. Також вони переформували та консолідували там своє угруповання.

«Українські та російські джерела нещодавно повідомили, що російські війська проводять на цій лінії обмежені наступальні операції, зокрема, для відновлення втрачених позицій на захід від Кремінної. Нещодавнє падіння температури в цьому районі до постійно нижче нуля дозволило ґрунту затвердіти, що, ймовірно, створило умови збільшення темпів наступальних операцій», — підкреслили в ISW.

Зазначається, що російська бойова міць, яка вивільнилася внаслідок відходу з правого берега Херсонщини, була передислокована до різних районів Донбасу та посилена мобілізованими резервістами. Тож окупанти можуть сподіватися розпочати наступ у західній частині Донецької області, щоб розвинути незначні успіхи, досягнуті у листопаді в районі Вугледар — Павлівка.

На думку експертів, російські сили прагнуть завершити захоплення всієї Донеччини, і потенційні майбутні наступи в західній її частині можуть бути спрямовані на те, щоб доповнити наступальні операції на західних околицях Донецька та навколо Бахмута для досягнення цієї ширшої території.

«Однак, незважаючи на потенціал для нових наступальних операцій, боєздатність Росії залишається зниженою і малоймовірно, що російські війська зможуть захопити стратегічно важливу територію найближчими місяцями», — підсумували в ISW.


Джерело: ISW

Рекомендовані публікації