Україна не братиме участь у конкурсі «Вікі любить пам’ятки 2022»

Організаційний комітет проєкту «Вікі любить пам’ятки» в Україні вирішив не подавати українські фото на міжнародний етап конкурсу. Міжнародні організатори вирішили допустити до участі у змаганні світлини пам’яток культурної спадщини з росії попри запит української команди.

Україна не братиме участь у конкурсі «Вікі любить пам’ятки 2022»

Про це повідомила громадська організація «Вікімедіа Україна».

«Ми вважаємо неприйнятним участь у міжнародному конкурсі світлин країни, яка веде проти України війну і вбиває тисячі українців, а також систематично руйнує та викрадає українські пам’ятки культури, архітектури, археології», — йдеться у повідомленні.

«Вікімедіа України» зазначає, що російська війна позбавила українців рівних умов у змаганні. Так, учасники конкурсу працювали з багатьма обмеженнями, накладеними війною: безпекові ризики, перебої зі зв’язком і транспортом тощо.

«З цих причин ми не хочемо допустити, щоб українські фото пам’яток культури опинилися чи змагалися зараз поруч із російськими у момент, коли наші пам’ятки руйнуються внаслідок російської збройної агресії», — заявила українська команда.

І хоч Україна не братиме участі у міжнародному етапі змагання, конкурс успішно відбувся у країні попри повномасштабну війну і вимушене обмеження подавати фото лише зроблені до 24 лютого 2022 року.

Так, Вікісховище та Вікіпедія поповнилися майже 14 тисячами світлин української культурної спадщини, які висвітлюють понад 5,3 тисячі пам’яток, зокрема 351 пам’ятку, яку показали вперше за історію фотоконкурсу, кажуть у «Вікімедіа Україна».

Нагадаємо, експерти розкрили діяльність групи тіньових редакторів «Вікіпедії». Вони коригували інформацію, щоб просувати кремлівську пропаганду про війну росії проти України.