Реінтеграція має стратегічну мету — людина, а нам підсовують будівництво доріг, — експерт

Реінтеграція має стратегічну мету — людина, її мислення. А нам підсовують реінтеграцію у вигляді побудованих доріг, морських портів та аеропортів.

Юрій Смелянський у програмі "Точка зору"
Юрій Смелянський у програмі "Точка зору"

Про це заявив економічний експерт, співавтор Стратегії повернення Криму Юрій Смелянський.

«Стратегія реінтеграції Криму — це дійсно створення хибних реальностей. Реінтеграція в Криму дуже швидко скінчиться, і скінчиться негативно з таким підходом», — зазначив він у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

На думку економіста, реінтеграцію потрібно розуміти як відновлення чи повернення до правового, економічного, ідеологічного, культурного, адміністративного та інших полів України. Зокрема це повернення Криму до єдиного освітнього простору з урахуванням регіональних особливостей території. Також реінтеграція означає визначення місця, яке займатиме громадянин України з постійним місцем проживання на Кримському півострові в єдиному державному просторі країни.

«Реінтеграція має стратегічну мету — людина, її мислення. А нам підсовують реінтеграцію у вигляді побудованих доріг, морських портів та аеропортів. Це лише інструменти, забезпечення для людини в тому місці, яке вона має зайняти», — підкреслює експерт.

За його словами, для вироблення стратегії реінтеграції Криму обов'язково треба розглянути низку питань:

  • В якій саме формі автономії деокупований Кримський півострів буде реінтегруватися в Україну?
  • Чи доцільно отримання нової назви деокупованої реінтегрованої в Україну АР Крим?
  • Якими будуть глибина та зміст політики правового статусу автономії?
  • Яким чином будуть розподілені повноваження між органами місцевого самоврядування та місцевими органами управління в Криму?
  • Яким чином будуть мінімізовані ризики, щоб не допустити повернення подій 2014 року?
  • Які запобіжники будуть гарантовано перешкоджати будь-якому недружньому зовнішньому впливу, в тому числі збройної агресії?

«На жодне з цим питань у рекомендаціях парламентських слухань, за які проголосували народні депутати, українська влада досі не дала відповіді. Український чиновник взагалі не здатний мислити стратегічно. Це наша проблема, наша біда всі роки незалежності. Протягом усього періоду незалежності чиновники були орієнтовані на збагачення, на забезпечення політичних інтересів, на самозбереження, але не на стратегічне бачення розвитку», — додав Юрій Смелянський.

Рекомендовані публікації