З 24 лютого в окупації опинилися 11 установ з ув’язненими та засудженими

З початку повномасштабної війни на тимчасово окупованих територіях опинилися 11 установ, де утримують ув’язнених і засуджених. Станом на грудень, уже деокупували 4 з цих установ.

З 24 лютого в окупації опинилися 11 установ з ув’язненими та засудженими

Про це повідомили в Мін'юсті України у відповідь на запит hromadske.

Загалом в 11 установах, які були на тимчасово захопленій території України, утримували 3101 засудженого та ув'язненого. Станом на 14 грудня деокупованими є 4 державні установи: у них утримували 1926 людей (станом на 1 грудня 2022 року).

У Мін'юсті зазначили, що 335 засуджених та ув'язнених з деокупованих територій перемістили до установ у більш безпечних регіонах. У Міністерстві не уточнюють, з яких та в які області перевозили людей. Також нам не відповіли, чи відбувалася евакуація з в'язниць перед російською окупацією.

Крім того, є дані, що потребують додаткової перевірки, про вивезення ув'язнених до тимчасово окупованого Криму.

«За наявними даними, які потребують додаткової перевірки, російські війська під час відступу перемістили значну кількість засуджених та осіб, взятих під варту, до тимчасово окупованого Криму. Відповідні запити та повідомлення щодо осіб, вивезених з установ виконання покарань, відправлені до компетентних органів державної влади», — йдеться у відповіді.

Також додали, що Координаційний штаб із питань військовополонених та Головне управління розвідки Міноборони займаються поверненням полонених.

Нагадаємо, російські найманці намагаються поповнити свої лави в’язнями українських тюрем.