США планують оголосити росію «‎державою-агресоркою»

Керівництво Конгресу США працює над швидким внесенням законопроекту про засудження росії як «держави-агресора» на тлі візиту Президента України Володимира Зеленського у Вашингтон.

володимир путін
володимир путін

Про це пише видання The Hill.

Це надасть президенту нові повноваження щодо санкцій проти російських посадовців; однак помічник Республіканської партії Палати представників назвав це «половиною» відповіддю на вимогу Зеленського, щоб США визнали росію державою-спонсором тероризму.

Ярлик «держава-спонсор тероризму» ізолював би москву на міжнародному рівні та змусив би США накласти витрати на країни, які співпрацюють із кремлем.

Адміністрація Байдена відкинула цю спробу, заявивши, що це зв’яже руки США у взаємодії з росією загалом і завадить адміністрації будь-яким дипломатичним зусиллям припинити війну росії проти України.

«Зараз ми працюємо з Конгресом над законодавством, яке допоможе нам подолати деякі проблеми, пов’язані з використанням статусу „держава-спонсор тероризму“, що … має деякі непередбачені наслідки», — заявив держсекретар Ентоні Блінкен раніше в інтерв’ю CNN цього місяця.

Проект тексту узгоджується між адміністрацією та керівництвом Конгресу, повідомили виданню The Hill помічники республіканців у Конгресі, критикуючи зусилля за те, що вони не спромоглися накласти серйозних витрат на москву.

«Зеленський попросив призначити державу як спонсора терору, і натомість адміністрація Байдена сказала їм, що не буде підтримувати це, але придумала альтернативне визначення, яке навіть не існує згідно з внутрішнім або міжнародним законодавством США — для цього немає правових підстав це», — сказав The Hill помічник Конгресу, знайомий з переговорами.

«Це половинчастий піар-захід, який ні в якому разі не покарає росію і не допоможе українському народу», — додав помічник у Конгресі.

У версії проекту тексту, який ексклюзивно отримав The Hill, говориться, що президент після введення в дію цього заходу може визнати росію «державою-агресором» і має повноваження «визначити будь-яку іноземну країну» державою-агресором, якщо президент визначає, що бере участь у актах агресії проти України.

білорусь також зазнала значних санкцій за підтримку війни росії, а візит російського президента володимира путіна цього тижня викликав побоювання, що вона також може ввести війська в Україну.

Проект тексту дозволяє президенту накладати санкції на будь-яку особу, яка «несе відповідальність за, бере участь або є співучасником» злочину агресії, як зазначено в законопроекті.

Американські громадські організації, що підтримують Україну, виступили зі спільною заявою, в якій заперечують законодавство держави-агресора. Заяву підписали Український конгресовий комітет Америки, Об’єднаний балтійсько-американський національний комітет та «Разом для України».

«Нещодавно запропоноване адміністрацією Байдена позначення росії „державою-агресором“ є згубною концепцією, яка підриває поточні зусилля Конгресу щодо підтримки України», — написали групи у спільній заяві у вівторок.

«росія зараз веде повномасштабну, нещадну війну та геноцид проти України та її народу. Це нове запропоноване визначення не змінить дій росії, не захопить російські державні активи чи не притягне уряд росії до відповідальності, і просто покладається на розсуд виконавчої гілки влади, щоб визначити, коли закінчиться агресія росії проти України», — додали групи.

Групи також заявили, що вони «побоюються», що визначення держави-агресора дозволить «послабити санкції та повернути заморожені активи військовим злочинцям у рамках передчасних переговорів з росією».

«Хоча уряд США, Конгрес і президент Байден зробили багато для підтримки України, пропозиція щодо „держави-агресора“ є контрпродуктивною і не повинна бути ухвалена», — написали вони.

Хілл звернувся до офісу спікера Палати представників Ненсі Пелосі (штат Каліфорнія), щоб прокоментувати законодавство штату-агресора.

Українські офіційні особи визнали, що статус держави-агресора не відповідає їхнім запитам щодо визначення росії як держави-терориста, але підтримують цей захід як спосіб описати росію як таку, що здійснює терористичні акти, і загалом можуть підтримати введення окремого терміну, якщо він надає додаткові інструменти для покарання держав-агресорів.

Нагадаємо, 21 листопада Парламентська асамблея НАТО визнала росію державою-терористом та закликала створити для неї спеціальний міжнародний трибунал.

Рекомендовані публікації