Чутки про те, що у Зеленського є російський паспорт, — фейк

У соцмережах публікують скріншот паспорта громадянина рф, який нібито належить президенту України. Вперше його опублікував екс-нардеп Кива, який втік з України.

Чутки про те, що у Зеленського є російський паспорт, — фейк

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на StopFake.

«Зважаючи на скріншот, Зеленський отримав паспорт громадянина рф у оріхово-зуєво московської області. Документ датований 2001 роком», — пише один із кремлівських сайтів.

Як зазначили журналісти фактчекінгового проєкту StopFake, скріншот паспорту Зеленського — підробка, на що вказують такі моменти:

  • Неправильно вказано орган, який нібито видав паспорт. 2001 року цим займалася паспортно-візова служба мвс росії, і в такому паспорті мало бути зазначено «відділом внутрішніх справ міста…». Також у «паспорті» зазначено, що він виданий у «міському окрузі оріхово-зуєво», але це місто не було міським округом у 2001-му, такий статус місто отримало у 2004 році.
  • Сумнівно виглядає і Зеленський. Фото в документі повинно бути зроблене в анфас, з нейтральним виразом обличчя. А на скріншоті — фото Зеленського, взяте з мережі.
  • Журналіст Макс Бернхард виявив, що друк на «документі» розташований у тому ж місці, де й друк багатьох інших підроблених паспортів громадян рф, які поширюються у соцмережах. Пошукавши способи, як можна створити фейковий паспорт, він виявив, що найчастіша відповідь — програма RF SCreater для генерації паспортів.

Раніше мережею ширилися чутки про те, що парафіянам УПЦ МП доведеться «перехрещуватися» у Православній церкві України. Це — також фейк.

Рекомендовані публікації