США посилять нагляд за допомогою Україні: що відомо

Служба кримінальних розслідувань Пентагону (DCIS) посилить нагляд за контрактами, які ухвалюють за прискореною процедурою на користь України.

США посилять нагляд за допомогою Україні
США посилять нагляд за допомогою Україні

У зв’язку з тим, що цього року Конгрес збирається виділити Україні мільярди доларів, щоб допомогти дати відсіч Росії, правоохоронні органи Пентагону стежать за ознаками шахрайства та зловживань у контрактах.

DCIS приділяє особливу увагу укладанням контрактів та потенційному перенаправленню американської допомоги на «чорний ринок».

«Ризик дуже реальний через той факт, що ми маємо справу з такою неймовірною кількістю предметів», — розповідає головний заступник директора DCIS Джеймс Айвз.

Цього місяця Пентагон заявив, що він підписав пов’язані з Україною контракти на суму 9 мільярдів доларів й попереду нові угоди.

Міністерство оборони «тісно співпрацює з промисловістю, щоб виробляти необхідні системи якнайшвидше», використовуючи безстрокове постачання, контракти з невизначеною кількістю та «інші інструменти, які прискорюють терміни».

Прагнучи запобігти злочинам у процесах допомоги Україні, Джеймс Айвз у вересні очолив групу слідчих DCIS у поїздці з інспекцією до спеціального центру у Польщі.

У цьому центрі займаються передачею іноземного військового обладнання та матеріалів Україні.

«Це спроба нагадати людям, що хоча ми й розуміємо необхідність в цих прискорених закупівлях, необхідно забезпечити й нагляд за процесом», — розповідає Джеймс Айвз.

Звіти до служби можуть надходити як від співробітників Пентагону на місцях, яких Айвз назвав «очима та вухами» генерального інспектора, так і від вищого керівництва.

Також за його словами, слідчі отримали «запевнення» від українського уряду, що офіційні особи України серйозно ставляться до цього питання.

«Вони повністю розуміють, що від них очікують відповідальності та вони, безумовно, усвідомлюють, що будь-які проблеми мають бути доведені до уряду США», — зазначив Джеймс Айвз.

Айвз сказав, що DCIS координує свої дії з Державним департаментом та іншими правоохоронними органами.

Хоча Пентагон та Державний департамент заявили, що не знайшли доказів зникнення наданої США зброї, обидва органи заявляють, що роблять кроки щодо посилення безпеки.

Айвз зазначив, що офіс генерального інспектора особливо приділяє увагу переносним зенітно-ракетним комплексам, які зазвичай мають попит на «чорному ринку».

Читайте також


За час повномасштабної війни комунальні тарифи в Україні зросли на 20% - Андрій Павловський

Не дивлячись на обіцянки президента В. Зеленського, не підвищувати тарифи, за даними Держстата, за рік в Україні комуналка подорожчала на 12,7%. Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію, газ, водопостачання та як захистити права громадянам, чиє житло зазнало руйнування, журналісти запитали в експерта з соціальних питань Андрія Павловського.

Рекомендовані публікації