В Україні розгортають мережу мініелектростанцій

Йдеться про газотурбінні та газопоршневі мініелектростанції.

Денис Шмигаль
Денис Шмигаль

Про це розповів премʼєр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

«Хоча виробництво електроенергії на них коштує дорого, але вони дуже швидко піднімаються — до 3 хвилин. Для порівняння атомний блок розганяється 3 доби, а гаситься 1,5 місяці. Тепловий блок з холодного стану піднімається від 8 до 12 годин, з гарячого стану від 30 хвилин до 1,5 години», — йдеться в повідомленні.

Мініелектростанції мають невеликі блоки та не потребують особливого втручання й обслуговування. Одна станція в середньому розрахована на 50 МВт, але якщо поставити 20 штук в ряд, вийде 1000 МВт, а це — потужність одного атомного блока.

Їх можна використовувати у великих містах для забезпечення водою і теплом. Друга сфера застосування — енергетична безпека атомної генерації:

«Коли при блекауті розвалюється мережа, щоби підняти атомний блок потрібно 100−150 МВт для старту його роботи. На генераторах такої потужності не доб’єшся, з цим можуть допомогти саме газотурбінні блоки», — додав Шмигаль.

Нагадаємо, станом на 18 грудня, в Україні тривав процес відновлення роботи енергосистеми України після масованих обстрілів критичної інфраструктури. При цьому АЕС вийшли на планову потужність, крім Запорізької атомної електростанції.