Слово «Україна» стало третім найпопулярнішим пошуковим запитом у світі

Слово «Україна» стало третім найпопулярнішим пошуковим запитом у світі цього року. У категорії «новини» воно вийшло на перше місце.

Слово «Україна» стало третім найпопулярнішим пошуковим запитом у світі

Про це свідчать дані Google Trends, передає Forbes.

Про Україну говорили не лише в контексті втор Ось лише частина: 30 глобальних перемог українців у 2022-му.

Нобелівська премія миру

Цьогоріч серед лауреатів премії за внесок у зміцнення миру Центр громадянських свобод на чолі з Олександрою Матвійчук.

Організація відома ініціативою «Євромайдан SOS» та кампанією #SaveOlegSentsov. У випадку останньої розголос сягнув таких масштабів, що на сайті Білого дому петицію про підтримку незаконно ув’язненого Олега Сенцова підписали понад 100 000 людей.

Нагорода Dogmatarian у Каннах

Пес-сапер Патрон отримав спеціальну нагороду Каннського кінофестивалю за зміцнення звʼязку між людством і собаками — Dogmatarian. Менш ніж за місяць повномасштабного вторгнення він знешкодив близько 90 мін.

Людина року

За час вторгнення Володимир Зеленський отримав десятки нагород від різних країн, зокрема Словаччини, Чехії, Польщі, Латвії, США, та видань. Bloomberg визнав його одним із 50 найвпливовіших людей світу, журнал Time та газета Financial Times — Людиною року. Time відзначив разом із Зеленським «дух України» — за опір, який країна виявила Росії. Народу України та президенту також присудили премію Сахарова.

Країна року за версією The Economist

Щороку британське видання обирає країну за найбільші досягнення в розвитку за останній рік. У 2022-му нею стала Україна, попри те що життя більшості громадян погіршилось через війну. Втім колектив видання вважає, що цьогоріч українці показали себе і свої чотири ключові риси: героїзм, винахідливість, стійкість та здатність бути джерелом натхнення.

Вісім місць у «100 жінок року» за версією ВВС

ВВС вдесяте опублікувала список зі 100 жінок, які «надихають та впливають на світ». Цьогоріч він підсвічує їхню роль у конфліктах. До списку увійшли вісім українок:

  • журналістка Крістіна Бердинських,
  • лікарка-педіатр Ірина Кондратова,
  • правозахисниця Олександра Матвійчук,
  • парамедикиня Юлія Паєвська («Тайра»),
  • захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук,
  • вчена-математик Марина Вʼязовська,
  • перша леді України Олена Зеленська,
  • політик і фронтова медична волонтерка Яна Зінкевич.

Премія фестивалю Sundance

Реліз фільму Марини Ер Горбач «Клондайк» відбувся на найбільшому фестивалі незалежного кіно у США Sundance. Стрічка стала першим ігровим кіно від України, що потрапило до програми, а Ер Горбач отримала нагороду за найкращу режисуру.

Eurimages Co-Production Award

Eurimages та Європейська кіноакадемія вперше вручили премію колективу — українським кінопродюсерам. Eurimages Co-Production Award присудили як «вияв вдячності за зростаючу якість українського виробництва» та «знак підтримки» в ситуації, коли створення нових фільмів стало неможливим".

Нагороди на Міжнародному кінофестивалі в Локарно

Стрічка української режисерки Крістіни Тинькевич «Як там Катя?» отримала спеціальний приз журі Ciné+, а виконавицю головної ролі Анастасію Карпенко визнали найкращою акторкою.

Перед зйомками Тинькевич досліджувала тему людського горя та помсти, яку воно тягне за собою. Так з’явилась ідея розповісти про лікарку швидкої допомоги Ганну, яка шукає справедливості в недосконалому світі.

Представництво на міжнародному рівні

Режисерка Ірина Цілик стала першою українкою, що увійшла до складу журі нагороди «Золоте око», яку присуджують за найкращий документальний фільм в одній із секцій Каннського кінофестивалю.

Вперше членом правління Європейської кіноакадемії став українець — продюсер Денис Іванов.

Премія миру німецьких книгарів

Сергій Жадан отримав одну з найважливіших культурних нагород Німеччини із призовим фондом € 25 000. Премію українському письменнику вручили «за видатну мистецьку творчість» і «гуманну позицію, з якою він, ризикуючи життям, повертається до людей на війні та допомагає їм».

Також Жадана номінували на Нобелівську премію з літератури.

Національна премія Медічі

Роман Андрія Куркова «Сірі бджоли» отримав нагороду як найкращий закордонний твір. Книжка розповідає про пенсіонерів Сергія Сергійовича та Пашку, які живуть у так званій сірій зоні. До одного заходять у гості українські військові, до іншого — сепаратисти.

Премія Міської ради Кракова ім. Станіслава Вінценза

Оксана Забужко стала першою українською письменницею, нагородженою цією премією. Нагорода включає фінансову складову в 50 000 злотих. Серед лауреатів премії: польська режисерка Аґнєшка Голланд, білоруська письменниця Світлана Алексієвич та український режисер Олег Сенцов.

Орден Почесного легіону

Найвищу нагороду Франції за цивільні заслуги вручили поетесі Ліні Костенко. Письменниця присвятила орден українським військовим.

Серед українців, які раніше отримали відзнаку: президент Українського католицького університету Борис Ґудзяк, перший міністр закордонних справ незалежної України Анатолій Зленко.

Шортлист «Каннських левів»

Бренд сервісу держпослуг «Дія» отримав бронзову статуетку «Каннських левів» у категорії Creative Business Transformation. Ще три українські проєкти отримали призи в категорії дизайну. «Срібного лева» отримала агенція Banda за логотип Чорнобиля, бронзові — Bickerstaff.734 за брендинг Національного заповідника «Хортиця» та Saatchi & Saatchi за візуалізацію «Батьківщини-Матері» з ЛГБТ-прапором.

Список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

ЮНЕСКО визнало борщ українською спадщиною. Культуру приготування страви внесли до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Організація мала розглядати це рішення в 2023 році, однак через агресію Росії прийняла його раніше.

У попередні роки до списку культурної спадщини ЮНЕСКО внесли чотири українські традиції: петриківський розпис, козацькі пісні Дніпропетровщини, традицію косівської кераміки, кримськотатарський орнамент Орнек та знання про нього.

Одна з 25 найвпливовіших жінок року у Великій Британії

Британський Vogue створив перелік найвпливовіших жінок Королівства. Цьогоріч до нього потрапила шеф-кухарка та активістка Оля Геркулес. Вона — співзасновниця глобальної ініціативи Cook for Ukraine, яка допомагає, зокрема, ЮНІСЕФ збирати гроші для жертв війни. За пів року вторгнення завдяки ресторанам, домашнім кухарям і продажу шкільної випічки вдалося зібрати близько мільйона фунтів стерлінгів.

Премія «Репортерів без кордонів»

Українські фоторепортери Мстислав Чернов і Євген Малолєтка отримали премію «за вплив» «Репортерів без кордонів» — міжнародної організації, яка захищає права людей на вільний доступ до достовірної інформації.

Чернов і Малолєтка були єдиними репортерами міжнародних ЗМІ, які документували наслідки бойових дій та артилерійських обстрілів Маріуполя протягом 20 днів у березні 2022 року. Їхнє фото пораненої внаслідок обстрілу пологового будинку вагітної жінки облетіло світ і привернуло увагу міжнародної громадськості до обложеного міста.

Колективна Пулітцерівська премія

Всіх українських журналістів колективно нагородили Пулітцерівською премією. Вони отримали особливу відзнаку — Special Awards and Citations — «за мужність, витримку та відданість правдивому висвітленню під час безжального вторгнення Володимира Путіна в їхню країну».

Fleischaker/Greene Award

Премію за відважне міжнародне репортерство отримали головна редакторка The Kyiv Independent Ольга Руденко та колектив видання. Цією нагородою відзначають журналістів, які попри небезпечні обставини захищають свободу слова та сприяють кращому розумінню груп населення, про які рідко пишуть ЗМІ.

Перемога у «Євробаченні»

Гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania зайняв перше місце на 66-му конкурсі «Євробачення». Після виступу соліст Олег Псюк, учасник списку Forbes «30 до 30», звернувся зі сцени із закликом допомогти Україні, врятувати Маріуполь та «Азовсталь».

Кліп на пісню знімали в містах та селах, які стали свідками війни. За сім місяців відео зібрало 45 млн переглядів на Youtube. У коментарях — слова підтримки від фанатів зі всього світу: Казахстану, Турції, Ізраїлю, США тощо.

Це вже третя перемога України на «Євробаченні». 2004 року конкурс виграла Руслана, а 2016-го перше місце посіла співачка Джамала.

Номінація на Grammy-2023

Українську кліпмейкерку Таню Муіньо вдруге номінували на найпрестижнішу музичну премію. Цього року за звання «Найкраще музичне відео» претендує кліп на пісню «As It Was» британського співака Гаррі Стайлза. Він змагатиметься з відео на пісні Адель, BTS, Кендріка Ламара, Doja Cat і Тейлор Свіфт.

Кліп «As It Was» уже відкрив рахунок із нагородами. Оператор Нікіта Кузьменко переміг у номінації «Найкраща операторська робота» на церемонії MTV Video Music Awards 2022.

UN Public Service Awards

Україна вперше отримала премію у сфері публічної служби за електронну торгову систему «Прозорро.Продажі». Її визнали кращою серед 350 проєктів із 58 країн світу. За шість років завдяки «Прозорро.Продажі» держава, органи місцевого самоврядування та бізнес отримали понад 62 млрд грн до бюджетів різних рівнів.

European Enterprise Promotion Awards 2022

Проєкт Мінцифри «Дія. Бізнес» здобув перемогу в категорії «Підтримка інтернаціоналізації бізнесу». Це перша українська нагорода ЕЕРА. Її присуджують за популяризацію підприємництва і малого бізнесу.

Медаль Філдса

Аналог Нобелівської премії у математиці отримала вчена-математик Марина Вʼязовська. Вона стала другою жінкою-лауреаткою в історії премії.

Медаль Філдса та приз у 15 000 канадських доларів вручають раз на чотири роки за видатні досягнення математикам віком до 40 років. Вʼязовська отримала нагороду за розвʼязання задачі з пакування куль у восьмивимірному просторі.

Чемпіонські пояси

Влітку під час бою-реваншу український боксер Олександр Усик вдруге переміг британця Ентоні Джошуа. Завдяки 170 точним ударам спортсмен захистив пояси WBO, WBA, IBF і IBO в надважкій вазі.

Титул найсильнішої людини світу

Український стронгмен Олексій Новіков удруге став найсильнішою людиною у світі. Титул спортсмен підтвердив на турнірі The Strongman Classic 2022 у Лондоні.

Перше місце на літніх Дефлімпійських іграх

Цьогоріч Україна досягла найкращого результату за історію виступів вітчизняних дефлімпійців. Упродовж двох тижнів змагань збірна здобула 138 медалей та посіла перше місце у загальнокомандному заліку. Україну в 15 видах спорту представляли 170 спортсменів.

Першість у стрибках у висоту

Легкоатлетка та учасниця списку Forbes «30 до 30» Ярослава Магучіхстала чемпіонкою Європи в стрибках у висоту серед жінок. Це перше золото в історії України у цьому виді спорту серед жінок на чемпіонатах Європи.

Також Магучіх виборола перше місце на чемпіонаті світу з легкої атлетики в приміщенні (Белград) та здобула срібло на чемпіонаті світу (Юджин, США).

Срібло в Зимовій Олімпіаді у фристайлі (акробатика)

Друге місце посів Олександр Абраменко. Це його друга медаль після золотої в Пхьончхані 2018-го. Цьогорічна перемога зробила його другим мультимедалістом в історії України. Раніше лише біатлоністка Віта Семеренко зуміла вибороти золото та бронзу на Олімпійських іграх в 2014-му.

Перемога на Кубку світу з фехтування

Золоту медаль здобув шпажист Володимир Станкевич. Для нього це перша в кар’єрі перемога на етапі Кубку світу.