В NASA показали, як виглядає зима на Марсі (ФОТО)

Апарат Mars Reconnaissance Orbiter передав на Землю знімки поверхні Марса, вкритої льодом, інеєм та снігом.

В NASA показали, як виглядає зима на Марсі
В NASA показали, як виглядає зима на Марсі

Але сніг на Червоній планеті відрізняється від того, який ми звикли на Землі.

Це сухий лід, що складається з діоксиду вуглецю. Він не тане, як це відбувається з водяним льодом, а сублімується, трансформуючись з твердого стану в газоподібний.

Водночас, якщо подивитися у правильному напрямку, можна знайти і такий лід, який зустрічається на Землі, зазначає один з учених Сільвен Пікекс. За його словами, це водяний лід, який може використовуватися астронавтами як джерело води під час місій на Червоній планеті.

Апарат Mars Reconnaissance Orbiter передав на Землю знімки поверхні Марса, вкритої льодом, інеєм та снігом, повідомляє Space.com. Але сніг на Червоній планеті відрізняється від того, який ми звикли на Землі.

Кристали льоду також падають на поверхню Марса, як сніг на Землі. Зокрема, дослідникам вдалося зафіксувати кристали водяного льоду, які сиплються з хмар.

Деякі регіони Червоної планети покривають інею. Так, у 1970-х роках апарат «Вікінг» зміг зробити знімки водяного інею, а нещодавно апарати «Одіссей» та Mars Reconnaissance Orbiter спостерігали іній з СО2.

Пікекс зазначає, що лід з вуглекислого газу утворюється за дуже низьких температур, близько -190 градусів за Фаренгейтом (близько -87 градусів Цельсія).