Реалізувати вимоги Майдану та завершити Революцію Гідності українці не змогли — експерт

Реалізувати вимоги Майдану українці не змогли через олігархічну систему, яка продовжує діяти в країні.

Олександр Тертичний
Олександр Тертичний

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив координатор волонтерської групи незалежних дослідників «Спільний проект» Олександр Тертичний.

Без єднання Україні буде важко впоратися з історичними викликами та загрозою зі Сходу, яка весь час нависає. Реалізувати вимоги Майдану та завершити Революцію Гідності українці не змогли. Тому що не створили передбачену маніфестом Майдану мережу самоорганізації громадян, яка мала забезпечити громадський контроль за діяльністю органів влади та самоврядування, а також підготовку суспільства до формування профейсійних та відповідальних органів влади та самоврядування. Якщо б це було реалізовано, то вирішило б кардинальну проблему — зміну системи, а не просто облич у владі", — каже експерт.

Він підкреслив, що в Україні зараз продовжує діяти олігархічна система.

«Відповідно в рамках такої системи спроби її покращити чи змінити не мають жодної перспективи. Адже система не може змінити сама себе. Після Майдану громадські активісти намагаються змінити систему із середини. А що з цього виходить, з 2014 до 2019 року, ми всі бачили. В 2019 році суспільство зазначило, що в результаті такого покращення, Україна стала найбіднішою країною в Європі. Також вона виявилася беззахисною перед нападом нашого так званого „брата“. Це сталося тому що систему намагалися змінити зсередини, але її можна змінити лише зовнішнім впливом», — резюмує експерт.