У Литві виготовляють збірні ліжка для українських військових

У Литві виготовляють збірні ліжка з фанери, які використовують у зоні бойових дій та у польових шпиталях.

Збірні ліжка з фанери для України
Збірні ліжка з фанери для України

Ліжко можна зібрати менше ніж за дві хвилини, в ньому не використовуються цвяхи. Для збірки не потрібна інструкція чи інструменти.

Про це повідомляє видання LRT.

Зазначають, що Україна замовила 30 тисяч одиниць таких ліжок для військових та цивільних.

«Головний інструмент — це руки. Береш, збираєш. Всі деталі складаються швидко, вони надійні. На ліжках сплять солдати, матері, діти та старші люди», — каже керівник компанії DUV Вітас Люджюс.

Виготовлення одного ліжка займає дві години, його вартість — 150 євро. Ініціатори проєкту вже відправили в Україну 75 одиниць меблів.

«Відвезли ліжка на поле бою, на фронт, там де люди спали на картоні. Вони нам потім надсилали фото, де сфотографовані на цих ліжках. Люди виглядали щасливими. Дуже теплі відчуття», — розповів керівник проєкту LITUA Лайміс Кведеравічюс.

Виробники меблів кажуть, що могли б робити набагато більше одиниць, але матеріалів недостатньо. Зараз фанеру для виготовлення ліжок литовцям передає латвійська компанія.

Ініціатори проєкту зазначають, що замовлення на виготовлення 30 000 ліжок збираються виготовити за 2 місяці, для цього створили спеціальний фонд підтримки.

Крім того, працюють над розробкою інших збірних меблів, які можуть знадобитися Україні як гуманітарна допомога.

Нагадаємо, Литва передасть Україні 19 000 теплих светрів та 15 000 термокомплектів. Першу партію вже відправили.


Джерело: LRT