Деталізована карта: у Миколаєві розробили геоінформаційну систему

У Миколаєві міська рада спільно з компанією SoftPro розробила геоінформаційну систему.

Деталізована карта: у Миколаєві розробили геоінформаційну систему

Система являє собою карту міста з високою деталізацією, на яку накладені різні «шари» з потрібною інформацією. Після руйнувань внаслідок повномасштабного вторгнення росії, на цю карту нанесли додатковий шар — інформацію про пошкодження об'єктів.

Про це міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів у подкасті Rise Ukraine.

«Усе почалося чотири роки тому (у 2018 — ред.). Я казав своїм заступникам, коли я їду містом та бачу, там сміття та неприбрані зелені зони, в мене кров йде з очей та треба зрозуміти, хто за це відповідальний. Тому ми вирішили, що треба створити систему, на якій будуть відображені ці зелені зони та буде зрозуміло, хто за неї відповідає, як здійснюється прибирання», — розповідає міський голова.

За словами мера, у 2018 році в Миколаєві зробили оновлене аерознімання міста для створення мапи, з цього почалося створення геоінформаційної системи.

«Усе, що відбувається в місті має шар, тобто шаром окремим є комунікація, окремим шаром земельні ділянки, окремим реклама. Під час війни ми вирішили у співпраці з урядом створили додатковий шар, на якій ми накладемо руйнування, тобто всі об’єкти, які були зруйновані внаслідок бомбардувань», — каже Олександр Сєнкевич.

Пошкоджені об'єкти в Миколаєві також підтвердженні знімками із супутників, над верифікацією руйнувань працює Київська школа економіки. Загальна сума збитків місту становить понад 800 мільйонів євро, додає Олександр Сєнкевич.

«Багато речей ще не доведено до кінця, треба розуміти, що культурні пам’ятки буде дорожче зробити, деякі об’єкти, які частково зруйновані, деякі повністю. Але власне ця робота йде прозоро та з нашими партнерами», — говорить міський голова.

Відновлювати Миколаїв допомагають партнери з Данії, а також українські міста за допомогою платформи Cities for cities.

«Платформа Cities for cities була створена на базі конгресу Європи, на неї ми запускаємо те, що нам потрібно, і там перебувають міста, в яких є це. Тому вони можуть надіслати нам допомогу. Більшість техніки, що надходить нам, не нова, але вона вся у гарному стані, ми нею користуємося, бо багато нашої техніки було мобілізовано, чи зруйновано під час обстрілів», — розповів Сєнкевич.

Нагадаємо, станом на 23 грудня від початку повномасштабного вторгнення в Україні російські війська частково пошкодили або повністю знищили 9 291 житловий будинок у Миколаївській області, у тому числі й багатоквартирні. Загалом від обстрілів рф на Миколаївщині пошкоджено або знищено 14 319 цивільних об’єктів.