У США розглядають варіанти статусу «держава-спонсор тероризму» для росії

У Конгресі США розглядають можливість знайти нову категорію для статусу Росії, назвавши її «державою-агресором», «державою-терористом» або «державою-агресором, що вчиняє терористичні акти проти цивільного населення».

У США розглядають варіанти статусу "держава-спонсор тероризму" для росії
У США розглядають варіанти статусу "держава-спонсор тероризму" для росії

Про це повідомила посол України у США Оксана Маркарова в інтерв'ю.

Вона нагадала, що є статус, який називається державою-спонсором тероризму, куди входять чотири країни: Північна Корея, Сирія, Куба й Іран. Україна досить довгий час веде переговори з колегами і партнерами про те, що рф необхідно додати до цього списку.

«Щоб з одного боку ми назвали рф правильно, а з іншого — включилися якісь обмеження, що дають змогу ще більше обмежити Росію. Ми, звичайно, розуміємо, що вона ж не спонсор тероризму. Цей статус колись був придуманий саме для країн, які надають допомогу терористичним організаціям на їхній чи іншій території. рф — сама терорист — країна, у якої регулярна армія, уряд, президент обраний, вони всі військові злочинці. Вони всі офіційно займаються агресією та тероризмом», — заявила посол.

Маркарова наголосила, що перше питання — те, «як ми назвемо рф, і друге питання — що за цією назвою стоятиме».

Також вона зазначила, що один з альтернативних варіантів, який обговорювався, але який ще не прийнятий — це знайти окрему категорію для рф та прийняти новий закон у Конгресі, назвавши її державою-агресором, або державою-терористом, або державою-агресором, що здійснює терористичні акти стосовно цивільного населення.

«Це зараз в активному обговоренні… Для нас це є ключовим пріоритетом на 2023 рік», — резюмувала вона.