Арештовано залізну руду російського олігарха вартістю майже 1,8 млрд грн

За клопотанням прокурорів Офісу Генерального прокурора суд арештував 166 тисяч тонн залізної руди в декількох морських портах України. Уся сировина є власністю іноземної компанії.

Арештовано залізну руду російського олігарха вартістю майже 1,8 млрд грн
Арештовано залізну руду російського олігарха вартістю майже 1,8 млрд грн

Орієнтовна вартість арештованого близько 1,8 млрд грн.

За даними слідства, упродовж 2021−2022 років юридична особа-нерезидент, зареєстрована в країні ЄС, разом з компаніями РФ, афілійованими з російським олігархом, задекларувала переміщення територією України до країн Азії в митному режимі «транзит» залізну руду на загальну суму понад 1,3 млрд грн.

З метою ухилення від сплати податків та інших обов’язкових платежів, які сплачуються в ході імпорту товарів на територію України, службові особи компанії використовували механізм так званого «перерваного транзиту».

Насправді ж вони не мали на меті вивезення руди за межі України. Фактично службові особи компанії відвантажували товар суб’єктам господарювання — резидентам України, не сплачуючи при цьому митні платежі.

Таким чином державі завдано понад 118 млн грн збитків.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах здійснюється детективами Бюро економічної безпеки за оперативного супроводу співробітників СБУ (ч. 3 ст. 212 КК України).

Згаданий російський олігарх є афілійованим власником компанії, наближеним до президента рф. Після вторгнення РФ на територію України 24 лютого 2022 року його внесено у санкційні списки США та Євросоюзу. Йому заборонено в’їзд у країни Євросоюзу, а також «заморожені» всі активи. США та країнами ЄС накладено санкції на яхти, приватні літаки, віллу, 6 компаній, які належать йому на суму 66 млн євро.

Нагадаємо, що в Раді національної безпеки та оборони України запропоновано застосувати санкції щодо представників силових органів рф і окремих представників російського ІТ-сектору.

Рекомендовані публікації