Питання щодо перебування росії в Радбезі ООН мав підіймати ще Порошенко — експерт

Порушення питання МЗС України щодо перебування рф в Радбезі ООН є піаром, але це правильй крок.

Питання щодо перебування росії в Радбезі ООН мав підіймати ще Порошенко
Питання щодо перебування росії в Радбезі ООН мав підіймати ще Порошенко

Про це під час ефіру на i -ua.tv заявив Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«В цьому є і піар і певні кроки. Тобто такі кроки нашої дипломатії є правильними. Проте це прогалина та провал нашої української промосковської дипломатії ще у 90- х роках. Але варто зазначити, що ніхто не приймав росію до ООН. Тому вона є незаконним членом ООН. Проте багато фахівців намагаються виправдати росію, заявивши, що вона є спадковим правоприємником радянського союзу. Але немає документів, що росія отримала щось у спадщину від радянського союзу. Хтось посилається на ташкентські угоди, хтось на інші. Але якщо виходити з того, що рф є правонаступницею срср, тоді і всі кордони, які були до 1991 року, також мають належати їй. Проте саме Україна, на відміну від рф, є засновником ООН. Ми належимо до 43 держав, які на конференції у Сан-Франциско в 1945 році започаткували організацію об’єднаних націй (ООН). А хто така росія? Тут велике питання…», — каже В. Шишкін.

За словами експерта, також виникає питання до екс- президента Петра Порошенка, який ще був міністром закордонних справ. Зокрема, чому маючи супер владу президента, він не підіймав питання щодо перебування росії в Радбезі ООН.

«Адже він згідно Конституції керував зовнішньою політикою та дипломатією, але чомусь в 2016 та 2017 році не було підняте питання щодо перебування росії в ООН. Хоча б так, як сьогодні це питання ставить голова МЗС Дмитро Кулеба. Але тут також запитання, чому Кулеба ставить це питання лише у 2022 році. Чому Президент Володимир Зеленський не ставив його у 2019 році», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації