У США виведуть на орбіту Землі наносупутник, який створили українці

За допомогою ракети-носія компанії SpaceX у США з мису Канаверал виведуть сьогодні, 3 січня, на орбіту Землі український наносупутник PolyITAN-HP-30, який створили до 30-річчя Незалежності України.

У США виведуть на орбіту Землі наносупутник, який створили українці

Про це повідомило Міністерство освіти і науки.

Зазначається, що наносупутник був створений науковцями Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського за бюджетні кошти, які МОН надавало в межах реалізації відповідних проєктів — переможців конкурсів наукових досліджень і розробок.

«Після виведення на заплановану орбіту наносупутник забезпечить реалізацію наукового експерименту з дослідження ефективності функціонування теплових труб різних конструкцій як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів», — йдеться у повідомленні.

Виведення наносупутника на орбіту транслюватимуть 3 січня з 16:00 за київським часом на YouTube-каналі КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Доправлення космічного апарата у Сполучені здійснили завдяки спонсорській допомозі компанії «Боїнг Україна». А спінофф-компанія нідерландського Технічного університету Делфт взяла на себе фінансування та технічне забезпечення виведення наносупутника у космос.

Нагадаємо, керівництво NASA досить стривожене через місячні амбіції Китаю. Місячна гонка між Сполученими Штатами та Китаєм стає дедалі напруженішою, і наступні два роки можуть визначити, хто переможе.

Рекомендовані публікації