Військові злочини рф: можна вирішувати питання заочно

У світі зараз немає політичної єдності щодо російського вторгнення, як це було після Другої світової війни. Ще тривають бойові дії, але питання притягнення до відповідальності військових злочинів уже зараз має набувати інституційних форм.

Віктор Шишкін у програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін у програмі "Чистка влади"

Про питання встановлення справедливості поговорили в програмі «Чистка влади» на телеканалі I-UA.tv. Гостем нового випуску став Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

Покарання військових злочинів — це не швидкий процес. Світова спільнота, яка стоїть за цим, ще не визначилася. Але є частина європейської та американської спільноти, яка вже визнала росію країною-агресором.

«Агресор повинен нести всю відповідальність відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН 1974 року, відповідно до Римського статуту, за тими 3 складниками, за які несла відповідальність еліта нацистської Німеччини: військові злочини, злочини проти людяності, злочини проти світу», — пояснив експерт.

Він наголосив, що ці три категорії присутні в діях путінського режиму. Також дві з них — у діях білоруської влади. Але в білорусі злочинів проти людяності немає, тому що їхні війська не були на українській території.

«Притягнення до відповідальності можна поділити на два: організація структури та реалізація. Організацією сьогодні можна займатися. Світова спільнота має великий досвід підготовки подібних акцій, пов'язані із судочинством. Треба прийняти рішення: або Міжнародний суд ООН, або Кримінальний суд, або створюється нова установа. Я б створював установу, яка буде працювати так само швидко, як це було зроблено на Нюрнберзькому процесі», — зазначив Шишкін.

Ще є питання заочності. У світовій історії були не заочні суди. Але може виникнути ситуація, що Україні не вдасться захопити військово-політичне керівництво російської імперії.

«І що, чекати 20−30−40−100 років, коли розвалиться ця імперія і можна було б когось пов'язати? Ні, можна вирішувати питання заочно. Може це навіть краще, тому що тоді ці особи та навіть інституції можуть стати ізгоями планетарного масштабу. Тут немає безвинних», — наголосив гість програми.

Окрім цього, він згадав слова радянських прокурорів, що за злочини Гітлерівського режиму несе відповідальність не лише військово-політичне керівництво Німеччини, а й весь німецький народ, який допустив це. Те аме стосується і росії.