Атака «Шахедів»: навіщо росіяни запускають дрони вздовж річки Дніпро

Російські війська під час повітряних атак запускають іранські «Шахеди» вночі вздовж річки Дніпро. Оскільки таким чином дрони важче виявити радіолокаційно.

Атака «Шахедів»: навіщо росіяни запускають дрони вздовж річки Дніпро

Про це повідомив спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в етері Українського радіо.

«Дрон-камікадзе — це баражуючий боєприпас, артилерійський снаряд вагою бойової частини до 40 кг. Він має крила, фюзеляж, двигун, гвинт, злітає з катапульти і летить туди, куди його спрямували оператори. У цій конструкції є електроніка, яка має GPS-навігацію, навіть декілька: якщо заглушать одну, то працюватиме інша. Дрони програмуються на певні маршрути, летять по супутниковому зв’язку», — розповів Ігнат.

Він нагадав, що під час останніх атак 45 і 39 дронів — усі були знищені.

«Летять дрони по руслу Дніпра, основна мета — це столиця. Два повітряні командування „Схід“ та „Південь“ знищили певну кількість дронів, деяких на шляху до столиці збили винищувачі, а більшу частину знищено на підступах до Києва. Київська зенітно-ракетна бригада попрацювала доволі успішно», — зазначив Ігнат.

На уточнююче питання, чому дрони не збивають під час руху вздовж Дніпра, він відповів, що «радіолокаційно вони стають менш видимими, що ближче притискаються до землІ».

«Хочеш жити — притискаєшся нижче. Радіолокаційна антена, що виявляє ціль, не буде її бачити, якщо ціль летить нижче рівня антени», — пояснив Ігнат.

Нагадаємо, росія планує тривалу атаку «Шахедами». За два дні від початку нового року росіяни вже випустили понад 80 дронів.