В Україні зростає кількість хворих на грип, чи назріває катастрофа

Епідемію в країні поки не оголошували. Перевищення епідпорогу захворюваності на грип та ГРВІ зареєстрували лише на Черкащині. Водночас медики б`ють на сполох і радять вакцинуватися.

В Україні зростає кількість хворих на грип
В Україні зростає кількість хворих на грип

Україні вирує грип групи, А (легко передається повітряно-краплинним шляхом та відрізняється високою заразністю), рідше Б, а показники захворюваності на COVID взагалі знижуються, стверджують у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Зараз в Києві спостерігається зростання захворюваності на 16,2% порівняно з попереднім тижнем, що відбулося за рахунок дитячого і дорослого населення.

Проте за словами медиків, якщо захворюваність продовжить зростати, то треба буде вводити карантин.

Які симптоми цьогорічного грипу:

  • Температура, як правило під 40 градусів, головний біль, біль у м’язах і майже одразу виникає сухий виснажливий кашель.
  • Серед пацієнтів — великий відсоток тих, хто потім хворіє на вірусні пневмонії. При чому, такі ускладнення відбуваються досить рано — трапляється що і на третій день🩻.
  • Здебільшого хворіють люди віком 60 плюс і діти до 17 років.

Чи варто вакцинуватися:

Медики радять уберегти себе і вакцинуватися. Щеплення можна робити впродовж усього сезону грипу. Зазвичай сезон триває з жовтня до травня наступного року. Імунітет формується через 7−14 днів.

В Україні зараз є дві вакцини — одна з них ДжіСі Флю виробництва Південної Кореї та французька Ваксігрип Тетра.

Вони безкоштовні для вакцинації осіб з груп ризику: тобто, людей, які перебувають на обліку в закладах охорони здоров’я, зокрема, хворі на цукровий діабет, з хронічними захворюваннями дихальної, серцево-судинної системи, літні люди.

Як зміцнити імунітет

За словами, лікаря-імунолога Алли Волохи імунітет потрібно підтримувати постійно, а також регулярно піклуватися про нього.

«Найважливіше — дотримуватися правильного способу життя. Це позитивно впливає на роботу імунної системи. Хорошому імунітету сприяють сон, правильне та корисне харчування, а також помірне регулярне фізичне навантаження», — рекомендує імунолог.

Лікар наголосила, що стреси несприятливо позначаються на роботі імунної системи, погане харчування не дає потрібної енергії, а неповноцінний сон скорочує можливості організму. Усі ці чинники впливають зниження імунітету.