В ЄС збільшать виробництво снарядів, щоб допомогти Україні

Європейські країни НАТО усвідомлюють недостатній рівень власних запасів артилерійських снарядів та деградацію виробничих можливостей. Західні уряди вживають зусилля, щоб вже у 2023-ому році виправити ситуацію.

В ЄС збільшать виробництво снарядів, щоб допомогти Україні
В ЄС збільшать виробництво снарядів, щоб допомогти Україні

Ситуацію із забезпеченням арсеналів НАТО та перспективу допомоги України проаналізували журналісти.

WSJ встановили, що Україна щомісяця використовує близько 40 000 артилерійських снарядів калібру. Виробничі потужності всієї Європи нині складають 300 000 шт. на рік.

Власник компанії Czechoslovak Group AS, яка виробляє понад 30% артснарядів Європи, так оцінив ситуацію: «Європейські виробничі потужності вкрай неадекватні».

Німецькі урядовці повідомили WSJ, що нині в арсеналах бундесверу достатньо боєприпасів лише на два тижні війни на випадок російського вторгнення. Натомість за нормативами їх повинно вистачати щонайменше на 30 днів. Німеччині потрібно інвестувати 20 млрд євро, щоб досягти цього показника, однак на 2023 рік передбачили тільки 1 млрд.

Керівник апарату канцлера ФРН Вольфганг Шмідт заявив, що німецька оборонна промисловість трансформувалася із масового виробництва до продукування дорогої висококласної зброї малими партіями.

Водночас, Німеччина планує інвестувати у відновлення виробництва снарядів радянських калібрів (122 та 152 мм) на одному з підприємств у Румунії. На цьому ж заводі буде розгорнуто і виробництво

Норвезький конгломерат Nammo планує у 2023 році збільшити виробництво артбоєприпасів у 10 разів.

Нагадаємо, що Збройні сили України (ЗСУ) отримають модернізовані 152 мм САУ DANA-M2 — колісну самохідну артилерійську установку.

Рекомендовані публікації