Коли святкувати Водохреще у 2023 році

Водохреща — це одне з найважливіших свят в християнстві, коли віруючі згадують Хрещення Ісуса в річці Йордан.

Коли святкувати Водохреще у 2023 році
Коли святкувати Водохреще у 2023 році

У православ'ї Водохреща 2023 відзначається 6 січня за старим стилем, що відповідає 19 січня в сучасному календарі. У католиків же і дата, і традиції свята відрізняються. Також 6 січня Водохреще святкують католики.

Коли святкуємо Водохреще 2023 року

У всіх християнських конфесіях Хрещення Господнє має одну дату — 6 січня. Однак дехто святкує за григоріанським календарем, а інші за старим стилем (юліанським календарем). За останнім Водохреще припадає на 19 січня. 2023 року це буде четвер.

Традиції в Україні

Напередодні свята, 18 січня, традиційно українці збираються за столом для останнього Святвечора. В народі його ще називають «Голодна кутя». Впродовж всього дня віряни тримають суровий піст, нічого не їдять, лише п'ють воду. А сідати за стіл можна лише після того, як на небі з'явиться перша вечірня зірка. На стіл ставлять лише пісні страви, зокрема кутю, вареники з капустою, узвар, рибу тощо.

Вода на Водохреще символізує очищення та початок життя. Тому віряни набирають її після освяченя та зберігають вдома. Йорданську воду прийнято зберігати подалі від очей, за іконами. Цікаво, що така вода не псується протягом всього року.

Набрати освяченої води також можна в церкві. Традиційно у водоймі поблизу храма вирубується ополонка у вигляді хреста. Цей же хрест встановлюють над нею та обливають червоним відваром з буряка. Це — символ крові. Для вірян від Йордана починається Весільний сезон, який триває аж до Великого посту.

Зранку 19 січня в храмах відбувається богослужіння. Після чого віряни йдуть до водойм, де і освячується вода.