Промовистий символічний акт, — експерт про Різдвяне Богослужіння Епіфанія

Різдвяне Богослужіння Епіфанія в Києво-Печерській лаврі — промовистий символічний акт. Але це не свідчить про те, що лавра переходить до Православної церкви України.

Митрополит Епіфаній
Митрополит Епіфаній

Про це заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній звершить у свято Різдва Христового, 7 січня, богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Експерт зазначив, що йде доволі повільний процес переходу до Православної церкви України, але вже зроблений, принаймні, такий крок у цьому напрямку.

«Вже давно порушувалося питання про те, що Києво-Печерська лавра має перейти в руки справді української церкви, а не бути в руках Московського патріархату. І, принаймні, зроблений один з кроків в цьому напрямку. Це звичайно не свідчить, що лавра переходить до Православної церкви України. Але це може статися. До того ж, донедавна влада стримувала цей процес», — сказав професор.

Він підкреслив, що треба враховувати ту обставину, що Московський патріархат має доволі впливових людей на рівні Верховної Ради, і в інших державних і судових органах є чимало людей, які підтримують МП.

«Це (Богослужіння Епіфанія в Лаврі, — ред.) просто певний символічний акт, промовистий. Але не треба думати, що відразу після цього Богослужіння проблеми вирішаться», — додав Кралюк.