Стало відомо кому з українців автоматично не продовжать соціальні виплати з 1 січня

Постанова Кабміну дозволяє продовжити автоматичне здійснення соціальних виплат з 1 січня 2023 року всім українцям, крім певних верств населення.

Стало відомо кому з українців автоматично не продовжать соціальні виплати
Стало відомо кому з українців автоматично не продовжать соціальні виплати

постанова дозволяє продовжити автоматичне здійснення соціальних виплат, дія яких сплила під час воєнного стану, з 1 січня 2023 року:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,
  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання,
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів,
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;
  • особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Також з 1 січня 2023 року автоматично продовжать отримувати виплати внутрішньо переміщені особи.

Єдині, кому необхідно з 1 січня 2023 року підтвердити право на продовження виплати допомоги та подати нову декларацію і заяву про продовження виплати, це:

  • малозабезпечені сім’ї,
  • одинокі матері,
  • непрацюючі особи, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату.

Виключенням є жителі тимчасово окупованих територій, регіонів, де тривають або можуть тривати активні бойові дії. Їм автоматично продовжать нараховувати допомогу.

Враховуючи, що Одеська область не включена до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), то особам, які отримують державні допомоги автоматично (без особистого звернення), необхідно у січні 2023 р. звернутися до фронт-офісу Центрів інтегрованих соціальних послуг та надати заяву на подовження дії державних допомог.

Також зазначеною постановою внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2021 р. № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі». Так, до 31 грудня 2023 року подовжено перехідний період для непрацюючих працездатних осіб, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.

Зазначені особи мають право вибору на отримання компенсаційної виплати відповідно до постанови № 832 або постанови № 859. Для визначення права отримання компенсації необхідно звернутися до фронт-офісу Центрів інтегрованих соціальних послуг.