Бої за Бахмут змусили ЗСУ змінити свою стратегію

З початку повномасштабної війни керівництво України не вважало за доцільні бої з великими втратами, проте битва за Бахмут змусила змінити цю точку зору.

Бої за Бахмут змусили ЗСУ змінити свою стратегію
Бої за Бахмут змусили ЗСУ змінити свою стратегію

Журналісти нагадують, що не так давно президент України Володимир Зеленський стверджував, що не впевнений, чи коштувала боротьба за два зруйновані міста — Сєвєродонецьк і Лисичанськ — життя майже 100 українських військових на добу.

«Але цього разу жодних сумнівів немає», — наголошує видання.

Нове дослідження показує, що смертельні міські бої влітку минулого року були не такими безглуздими, як тоді могло здатися. Старший науковий співробітник Євразійської програми FPRI Роб Лі та директор програми вивчення росії у CNA Майкл Кофман вивчили хід війни в Україні у 2022 році та дійшли висновку, що успіхи ЗСУ в Херсоні та Харківській області є результатом більш ранньої виснажливої битви за Донбас, яка знекровила російську армію.

Аналітики роблять висновок, що бої на виснаження були виправдані.

Однак, як вважають учені, чи відіграє Бахмут аналогічну роль перед очікуваним весняним наступом України, залежить від багатьох змінних, зокрема від того, скільки солдат росія зможе виставити після осінньої хвилі мобілізації. Якщо в Москви не вдасться належно навчити, очолити й інтегрувати мобілізованих солдат, Україна матиме змогу домогтися ще одного прориву на фронті, коли погодні та наземні умови покращаться.