У білорусі створюють аналог ПВК «Вагнер»

Білоруське охоронне підприємство «ГардСервіс», єдине, якому олександр лукашенко дозволив мати вогнепальну зброю, в рази збільшило чисельність співробітників і готується до участі у військових діях.

У білорусі створюють аналог ПВК «Вагнер»

Про це повідомляє DW з посиланням на представника Об'єднаного перехідного кабінету Світлани Тихановської з питань оборони та нацбезпеки Валерія Сахащика.

«Я знаю, що офіцери 5-ї бригади спецназу (базується у Мар'їній Гірці мінської області — ред.) тренують співробітників „ГардСервіс“ на своєму полігоні. Крім того, компанія забрала собі базу колишнього центру спеціальної підготовки „Динамо“, там також відбуваються активні дії», — сказав Сахащик.

За його інформацією, персонал «ГардСервіс» тренується вже кілька місяців. Сахащик вважає, що співробітників цієї структури готують до участі у бойових діях, їх можуть використовувати в диверсійно-розвідувальних групах і далі для штурмів, як і найманців російської приватної військової компанії (пвк) вагнера.

За словами Сахащика, за останній час чисельність співробітників «ГардСервіс» значно зросла. Він припускає, що наразі їх може бути понад тисячу осіб. «Персонал збільшили за рахунок офіцерів, прапорщиків, сержантів і солдатів, які служили в силах спеціальних операцій і в спецпідрозділах силових відомств білорусі», — пояснив представник Об'єднаного перехідного кабінету.

Раніше Сахащик заявляв, що володимир путін «інвестував дуже серйозну суму» в «ГардСервіс» і створює з неї «білоруський аналог Вагнера».

Також у ЗМІ з'являлася інформація від анонімного співробітника «ГардСервіс», який стверджував, що наприкінці липня-серпні до Мінська для навчання співробітників ПОП прибули найманці з ПВК Вагнера. Джерело зазначало, що в «ГардСервіс» на той час налічувалося близько пів тисячі осіб, і що, за чутками, співробітникам обіцяли відрядження і в майбутньому зарплату 10 тисяч білоруських рублів (близько 3700 євро в еквіваленті).

Приватне охоронне підприємство «ГардСервіс» з'явилося у білорусі в червні 2020 року. Тоді ж олександр лукашенко особистим указом дозволив його співробітникам носити, зберігати й використовувати службову та цивільну зброю, а також спеціальні засоби та фізичну силу «у порядку, встановленому законом для воєнізованої охорони».

Такі привілеї компанія отримала невипадково. За словами розслідувача Олексія Карпеко, «ГардСервіс» створили на базі приватної компанії «Глобалкастом-менеджмент», одним із власників якої була цивільна дружина тодішнього керівника Управління справами адміністрації лукашенка — Віктора Шеймана. Підприємству віддали в розпорядження центр спеціальної підготовки, де раніше тренувалися спецназівці з білорусі та інших країн, переважно африканських і південноамериканських.

У 2021 році білоруське МВС опублікувало списки зброї, яка є в «ГардСервіс», це, зокрема, пістолети, автомати, снайперські гвинтівки.

Нагадаємо, на штурм Соледару перекинули найбільш професійні загони «вагнерівців».


Джерело: DW