Спікер Латвії виступив українською мовою у Верховній Раді

Спікер Сейму Латвії Едвардс Смілтенс, виступаючи перед депутатами Верховної Ради України у Києві, зазначив, що СРСР остаточно розвалюється саме зараз, всупереч бажанню президента рф відновити його, для чого він і відкрив воєнні «ворота пекла». Обов’язок усього світу — закрити їх.

Едвардс Смілтенс у Верховній Раді
Едвардс Смілтенс у Верховній Раді

Про це повідомляється на сайт Сейму Латвії.

«Насправді Радянський Союз остаточно по-справжньому розвалюється саме зараз. Він руйнується на наших очах на полях битв України і в наших серцях — геополітично і людськи», — сказав Смілтенс.

Він зазначив, що Радянський Союз розвалюється в символічний час, саме на соту річницю від його створення. За словами спікера Сейму, кровожерливий диктатор росії мав намір відродити СРСР в ще більш відразливій формі, відкривши «ворота пекла» на землі України. «Обов'язок усього цивілізованого світу спільними зусиллями закрити ці ворота… Увесь цивілізований світ зараз зобов’язаний довести, що світом править сила закону, а не право сили! Хай зло не сміє знову народитися!», — сказав Смілтенс, підкресливши, що Латвія однозначно виступає за міжнародну ізоляцію росії, посилення режиму санкцій і притягнення росії до відповідальності.

Він підкреслив, що вже в перші дні російської агресії народ Латвії пожертвував перші мільйони євро допомоги, яка триває і зараз. «Наш народ пишається тим, що допомагає вам як тут, так і створюючи відчуття дому для тисяч ваших співвітчизників, які через війну були змушені покинути свої домівки та знайти притулок на нашій землі», — сказав глава Сейму.

Він звернувся до депутатів з трибуни Верховної Ради українською мовою, висловивши повагу до неї, а також до українців, які, прибувши до Латвії, вивчають латиську мову з першого дня.

Смілтенс окремо згадав про широку солідарність і залученість латвійського народу до підтримки України. «Щодня надсилаються вантажі допомоги з Латвії. Йдеться не лише про політику чи міжнародні відносини. Йдеться про щось набагато важливіше. Про те, що йде із сердець людей, із самих основ людства. Про те, що свідчить про глибоко вкорінені спільні цінності, щоб знати, що добре, а що погано, де правда, а де брехня. І в Латвії це знають», — поділився Смілтенс.

Він запевнив, що політична, військова, фінансова, та гуманітарна підтримка Латвії триватиме. «Незалежно від того, скільки це коштує і скільки часу це займе. Ми з нашими партнерами говоримо в один, чіткий і рішучий голос — ми не втомимося», — підкреслив Голова Сейму.

Він впевнений, що в Європі «поруч із прапорами інших держав гордо майорітиме прапор незалежної, процвітаючої України, яка вже стала світовим символом свободи та мужності». «Ви вже заслужили своє місце в Європі, яка буде вільною, сильною, єдиною та безпечною», — наголосив Смілтенс.

Делегація на чолі зі спікером Сейму прибула до Києва, щоб висловити підтримку та солідарність українському народу. На початку візиту Голова Сейму також зустрівся з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком. У столиці України також заплановані зустрічі з іншими високопосадовцями України.

Під час візиту до України Едвардса Смілтенса супроводжують голова Комісії закордонних справ Сейму Ріхардс Колс, голова Комісії з питань оборони, внутрішніх справ та запобігання корупції Раймондс Бергманіс, голова Комісії у справах Європи Андріс Спрудс, а також голова групи депутатів Сейму сприяння співпраці з українським Парламентом Яніс Скрастиньш.

Нагадаємо, Латвія може надати Україні нову партію зенітно-ракетних комплексів Stinger на наступному засіданні у форматі «Рамштайн» та запропонувати навчання українських військових.