Сьогодні — 114 років від Дня народження Марії Примаченко

Сьогодні виповнюється 114 років від дня народження народної художниці Марії Примаченко.

Марія Приймаченко та її роботи
Марія Приймаченко та її роботи

Творчістю Марії Примаченко захоплювалися Пабло Пікассо та Сальвадор Далі. Їх продавали на аукціонах, щоб зібрати якомога більше коштів для допомоги українському війську.

Чоловік Марії Примаченко Василь загинув у роки Другої світової війни. Тому в її творчому доробку намальовані солдатські могили, чудернацькі звірі, які уособлювали війну, чимало сцен, коли рідні і кохані проводжають чоловіків, синів, братів на війну. Букети і вазони з квітами й птахами Марія Примаченко присвячувала воїнам.

«Через війну, що проходить зараз, ми могли втратити її роботи. Російські окупанти почали обстрілювати Іванків на Київщині уже на другий день повномасштабного вторгнення та спрямували 4 ракети в історико-краєзнавчий музей, саме в ту залу, де експонувалися роботи Марії Примаченко», — повідомляється в Офісі Президента.

Місцеві мешканці під обстрілами та під час пожежі врятували частину експонатів.

Одну зі вцілілих під час пожежі картин Марії Примаченко — «Квіти виросли біля четвертого енергоблоку» — продали на благодійному аукціоні за 500 тисяч доларів, які були направлені на допомогу Збройним силам України. На ці кошти було закуплено 125 авто.

Нагадаємо, 22−25 вересня 2022 року в Українському домі пройшла виставка Марія Примаченко.