23 українські захисники зі списку зниклих безвісти виявилися живими, — омбудсман

Зі списку зниклих безвісти українських військових, який наша держава передала російській стороні, 23 захисники виявилися живими.

Дмитро Лубінець
Дмитро Лубінець

Про це в етері телемарафону заявив український омбудсман Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

«Ми отримали інформацію щодо наших військовослужбовців, які вважалися зниклими безвісти. Ми обмінювалися цими списками у Брюсселі. І я можу повідомити, що ми передали їм список, у якому було більше 300 наших військовослужбовців. І з цього списку нам повідомили, що 23 військовослужбовці були знайдені», — розповів він.

За словами Лубінця була дуже висока ймовірність, що цих людей уже немає в живих.

«Тому це стало для нас дуже гарною новиною… Поступово російська сторона почала надавати інформацію, де вона тримає військовополонених. Це — неповна інформація, скажу відверто, і не буду казати, яку інформацію з числа наших запитів ми отримуємо. Скажу так, що неповну», — поінформував омбудсман.

Він уточнив, що українська сторона провела ревізію обмінів офіційними листами, і з'ясувала, що отримала приблизно 50% від запитуваної інформації. Уповноважений ВР уточнив, що Україна надала рф трохи більше інформації у відсотковому відношенні.

Лубінець додав, що російська сторона запевнила, що умови тримання наших військових та цивільних відповідають Женевським конвенціям. «Та коли наші військовополонені повертаються додому, ми фіксуємо факти неналежного поводження із ними», — зауважив омбудсман.

Нагадаємо, близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців, станом на 30 грудня, були у полоні, ще 15 тисяч людей — зниклі безвісти.