Адміністрація Байдена через рік вагань попросить Конгрес схвалити продаж F-16 Туреччині

Адміністрація Байдена готується звернутися до Конгресу з проханням схвалити продаж 40 винищувачів F-16 Туреччині на суму 20 млрд доларів після того, як більше року зважувала турецький запит на ці літаки.

Представники адміністрації мають намір використати перспективу продажу для того, щоб підштовхнути Туреччину до схвалення вступу Фінляндії та Швеції в НАТО, який Анкара заблокувала через звинувачення у підтримці «терористичних» курдських угруповань.

За словами представників адміністрації Байдена, схвалення Конгресом продажу винищувачів залежить від згоди Туреччини на приєднання Швеції і Фінляндії до НАТО. Обидві країни поклали край десятиліттям нейтралітету, коли минулого року вирішили вступити до Альянсу у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Продаж Туреччині, який адміністрація розглядала більше року, є більшим, ніж очікувалося. Він включає 40 нових літаків і комплекти для капітального ремонту 79 існуючих турецьких літаків F-16, за словами чиновників, знайомих з пропозиціями.

Повідомлення адміністрації Байдена Конгресу про угоду приблизно співпаде з візитом до Вашингтона наступного тижня міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

За словами одного з чиновників, продаж Туреччині також включає понад 900 ракет класу «повітря-повітря» і 800 бомб.

Адміністрація Байдена також окремо готується отримати дозвіл Конгресу на продаж бойових літаків нового покоління F-35 Греції. Угода про продаж Греції була укладена за запитом грецького уряду в червні 2022 року. Вона ключає в себе щонайменше 30 нових винищувачів F-35 — найсучасніших реактивних винищувачів США.

Хоча офіційні особи охарактеризували час повідомлення Конгресу про угоди з Туреччиною і Грецією як збіг, стверджується, що це може вгамувати протест Афін з приводу продажу F-16 Туреччині, якщо запит Греції також буде задоволений. Греція і Туреччина є історичними суперниками, і продаж літаків лише Туреччині, швидше за все, викличе швидке засудження з боку Афін.

Нагадаємо, що помічники президента США Джо Байдена виявили, як мінімум, ще одну партію секретних документів за межами вашингтонського офісу, який він використовував після того, як пішов з адміністрації Обами.