росія, ймовірно, вдарила по Дніпру великою протикорабельною ракетою

У британській розвідці заявляють, що росія, ймовірно, вдарила по Дніпру великою протикорабельною ракетою, відомою своєю неточністю при використанні проти цілей на землі.

Дані британської розвідки
Дані британської розвідки

Дані розвідки публікує Міністерство оборони Великої Британії.

«Велика протикорабельна ракета AS-4 KITCHEN (Х-22 — ред., згадана розвідкою назва — це класифікація НАТО), випущена із бомбардувальника Ту-22М3, ймовірно, вразила житловий будинок у місті Дніпро, що призвело до загибелі щонайменше 40 людей. Росія неправдиво заявила, що відповідальність лежить на українській ракеті ППО», — йдеться в повідомленні.

У розвідці наголосили, що ці ракети відомі своєю неточність при використанні проти наземних цілей, оскільки їхня радарна система наведення погано розрізняє цілі в міських районах.

Подібна зброя відповідальна і за інші інциденти з масовими жертвами серед цивільного населення, включаючи обстріл торгового центру в Кременчуці 27 червня 2022 року, йдеться в повідомленні.

«У той час як деякі ракети, такі як KITCHEN, непридатні для завдання високоточного удару, дані з війни в Україні свідчать про те, що дисфункція здатності Росії завдавати удари на великій відстані є більш глибокою. Ймовірно, їй важко динамічно ідентифікувати цілі та отримувати доступ до швидкої й точної оцінки бойових збитків», — заявили в розвідці.

Нагадаємо, станом на 21:00 16 січня врятовано 39 осіб (з них 6 дітей), загинуло 40 осіб (з них 3 дитини), травмовано 77 осіб (з них 14 дітей). Все ще тривають пошуково-рятувальні роботи та демонтаж небезпечних конструктивних елементів.