Чому Дуда зробив заяву про виживання України в найближчі тижні чи місяці — відповідь експерта

Президент Польщі А. Дуда зробив заяву про виживання України, щоб західні партнери допомогли зброєю та економічно.

Президент Польщі А. Дуда
Президент Польщі А. Дуда

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Фесенко.

«Ця заява була розрахована на Західних партнерів максимально активізувати підтримку нашої країни. Дуда трохи драматизував ситуацію, щоб зіграти на емоціях та підкреслити необхідність швидкої військово- технічної та економічної допомоги Україні. Очевидно, що росія готується до нового наступу. За рахунок мобілізації та нових ресурсів, рф хоче максимально посилити наступ в Україні. Це виклик», — каже політолог.

За його словами, це може затягнути війну, або ж загострити її.

«На Заході побоюються, що постачання зброї може призвести до ескалації війни. Така логіка прослідковується у канцлера Німеччині Олафа Шольца та навіть певною мірою у Президента США Джо Байдена. Дуда робить акценти на інше. Що росія вже йде шляхом ескалації. Щоб не відбулося ескалації війни, треба діяти на випередження — допомогти Україні зброєю та економічно. Те, що заява була зроблена перед засіданням Рамштайну — це безумовно показово», — каже експерт.

Експерт підкреслив, що на Рамштайні буде вирішуватися танкове питання, а також про постачання ППО.

«Танки — індикатор. Йдеться про постачання Україні наступальної зброї. Адже кращий захист — це наступ. Тому треба грати на випередження. Дії України узгоджено з західними партнерами. Це новий прояв наступальної дипломатії. І це не тільки Рамштайн. Це лише початок. Зараз йдуть конкретні переговори з Німеччиною та США. Саме від цих країн залежить подальше постачання зброї», — резюмує В. Фесенко.